5g makale res - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022

5G Teknolojisi Nedir? 5G’ye Kapsamlı Bir Bakış 2022

Okunma süresi: 7 dakika

5G teknolojisi, 5. nesil mobil telekomünikasyon hizmeti; yeni nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Dördüncü nesil mobil teknolojinin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlamaktadır. 5G teknolojisinin, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Birliği tarafından 2020 yılına kadar tamamlanması ve kullanılmaya başlanılması öngörülmüştür.

Yazıda Neler Var?

5G Neler Sunacak ve Ne Zaman Kullanılabilir Olacak?

Dünyada ilk LTE şebekesinin (4G)  piyasaya sürülmesinin üzerinden 8 yıl geçti ve mobil teknolojide yeni bir kilometre taşı oldu. Bugün bile, 2017’de, 4G-LTE tarafından sunulacak olanaklar halen son noktaya erişmemişken yakın bir gelecek için “5G” çalışmaları hız kazandı. Son teknoloji 5g teknolojisi diğer veri standartlarının gölgesinde kalmaması için teknoloji devleri, bilhassa mobil teknoloji şirketleri 5g için yoğun çaba sarf ediyorlar. Öngörüler 5-7 yıl içerisinde bu teknolojinin hayatımıza gireceğini gösteriyor.

5G için öngörülen özellikler.

Bu teknoloji için ortaya konulan hedefler ve bu zamana kadar ulaşılan en iyi değerler nelerdir?

Pek çok şey zaten somut araştırma sonuçlarına ve bunlardan türetilen tahminlere dayanıyor olsa da, zorunlu bir 5G standardının benimsenmesini tamamlamak için birkaç yıl daha gerekecek. 5G teknolojisi konusunda dünya lideri olan Huawei’in 5G konusunda hedeflenen öngörüleri:

  • Günümüzde LTE ağlarının veri hızının 100 katına kadar (yani 10.000 Mbps’e kadar) veri hızı,
  • 1000 kat daha yüksek kapasite,
  • Dünyada eşzamanlı olarak adreslenebilir 100 milyar mobil cihaz,
  • Son derece düşük gecikmeler -> 1 milisaniye ping’den az,
  • İletilen bit başına 1/1000 güç tüketimi,
  • Mobil servis başına% 90 daha düşük güç tüketimi.

İlk etapta, mevcut LTE teknolojisine göre, veri aktarım hızının çok yüksek olması ve daha fazla kullanıcıyı aynı anda destekleyecek boyuttadır. Buna ek olarak, 5G daha az güç gerektirecek ve şebekedeki hızlı tepki süresiyle fark yaratacaktır. 5G’nin ne kadar hızlı olması gerektiğini göstermek için, birkaç karşılaştırma yapmak gerebilir.

10 Gbit / saniye, 10.000 MBit / s indirme hızına karşılık gelir. Bu, hız 100 MBit / s’lik LTE-CAT3’den 100 kat daha fazladır. 5G ağı, akıllı telefon veya dizüstü bilgisayardaki en iyi DSL bağlantısından 625 kat daha hızlı film indirebilir. Örnek vermek gerekirse bir DVD’nin içeriğini [4.7 GB] yalnızca 3.6 saniyede indirecek. Neredeyse indirme işleminin başlamadan bitmiş olduğunu zannedebilirsiniz. Bu olağan üstü hızların olabileceğini hayal bile edemiyorduk!

mobil iletim hizlari - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022
Mobil veri hızları karşılaştırması

20 yıl içinde 3G’den 26.000 kat daha yüksek hız

UMTS (3G) 13 yıl önce kullanılmaya başlandığında maksimum veri hızı 0,384 Mbps idi. Bugün birçok internet kullanıcı bu hızı tamamen işe yaramaz olarak görebilir. Bu bağlamda, internet teknolojimiz ciddi bir ilerleme kaydetmiştir.

Sadece on yıl içinde kablosuz ve kablolu geniş bant teknolojileri hızlı bir şekilde gelişmeye devam etti. 2010 yılında LTE henüz yaygınlaşmadan DC HSPA + ile HSDAP (3.5G) sistemi LTE’ye ön hazırlık olarak kullanılmaya başlandı ve 7, 14, 21 ve 42 Mbps veri hızları kullanılmaya başlandı. Daha sonraları (CAT3) 50-100 Mbps sistemine geçildi.

Kullanılan MIMO teknolojisine ve kullanılan frekans bandına (örn. 800, 1800 veya 2600 MHz) bağlı olarak. 2013 sonbaharından önce mobil teknoloji devleri bir sonraki adımı gerçekleştirdi. Kategori 4 (CAT4) LTE sistemine geçilerek 150 Mbit’e kadar hızlara ulaşıldı. Kasım 2014’te, bir sonraki adım Giga şebekesi oldu. Saniyede 300 Mbit’e kadar daha hızlı aktarım, LTE-Advanced Almanya’da ilk kez kullanılmaya başlandı.

Deneyimler, ağların kapasitesi arttıkça, yavaş veri hızlarıyla henüz mümkün olmayan yeni uygulama biçimlerinin ortaya çıktığını gösterdi. Akıllı telefon / tablette yüksek çözünürlüklü video izlemek ve mobil TV gibi uygulamalar mümkün hale geldi. Yaklaşık 20 yıllık değişim ve gelişim gösteriyor ki, önümüzdeki birkaç yıl içinde mobil ağ performansını daha da artıracaktır.

Türkiye’de 2014 yılında başlanan çalışmalar birtakım bürokratik aksaklıklar nedeniyle ihaleler geç sonuçlanmıştır. Tüm bu aksaklıklar bizim, LTE ile ilk kez 1 Nisan 2016’da ile tanışmamıza neden olmuştur. Hali hazırda LTE entegrasyonu devam ederken bir yandan da 5G çalışmalarına devam ediliyor. Almanya, Çin, Kore gibi teknoloji devi ülkeler ilk testlerini 2015 yıllında yaparken, bizim ilk testleri 2018 yılında başlayacak olmamız bizim için dezavantaj oluşturmaktadır.

2015’deki MWC’de (Mobil Dünya Kongresi) Düzenlenen Hız Testi

2015’te Mobil Dünya Kongresi’nde ilk 5G test demosunu gördük. Ericsson tarafından kurulan test ağı, 3560 MBit / s‘e kadar inanılmaz veri hızlarına ulaştı. Bu, 16Mbps DSL bağlantısından 222 kat daha hızlı.

5g teknolojisi hiz testi 01 - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022
5G Teknolojisi Hız Testi

Buna ek olarak, şebeke ekipmanı tedarikçisi, 5G teknolojisi için planlanan tanıtım zamanını da sunmuştur. Ericsson, aşağıdaki resimde görüldüğü gibi, 2020’de ticari açıdan da lanse etmeyi planlıyor.

5G time line - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022

Aşağıdaki görsellerde, fuarlarda Teknoloji şirketlerinin 5G için ilk sunumlarını görmektesiniz.

telekom 5g - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022
gigabit - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022

IFA 2016’da yapılan 5G veri aktarım testi

Deutsche Telekom, Eylül 2016’da Olimpiyat Stadı’nda çok ilginç bir gösteri sundu. Arazi denemesinde bir spor olayının TV sinyalleri hem 4G hem de 5G teknolojisi tarafından iletildi ve iki sonuç karşılaştırıldı. Buna ek olarak, 3D görüntüler ilk kez 360 derecede teslim edildi. Davetliler, muhteşem sonuçların VR gözlükleri vasıtasıyla kendileri deneyimlediler. Bu arada, test ortalama 3 Ms gecikme ile 3,5 GB/Sn. veri hızlarına ulaştı!

İşte Olimpiyat Stadı’ndaki testten görsel izlenimler …

5g demo telekom - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022
5g teknik - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022
5g test telekom - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022
5g modem - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022
5G Baz İstasyonu

Huawei 5G teknolojisinin gelişimine liderlik ediyor

LTE-4G’nin standartlaştırılmasından kısa bir süre sonra, Çinli mobil iletişim ekipmanı sağlayıcısı “Huawei”, 5G üzerine araştırma temelini attı ve bugün bu konuda öncü olarak görülüyor. Şirket, 2014 baharında Barselona’daki yıllık “Mobil Dünya Kongresi” toplantısında ilk kez 5G kongresi düzenledi. “5G Avrupa Zirvesi” Huawei, yalnızca önemli AB politikacılarını değil, aynı zamanda küresel araştırma ve mobil teknoloji alanındaki önemli isimleri de davet etti.

Buna ek olarak, Vodafone ve Telekom gibi Avrupa’nın önde gelen şebeke sağlayıcıları. Hatta ZTE, NSN ve Ericsson gibi önemli teknoloji devlerini de davet etti. Amaç: En kısa sürede resmi bir 5G standardının benimsenmesini sağlamak, daha hızlı gelişme kaydetmek için birlikte çalışmak. Bu, ancak sektördeki tüm büyük şirketler bir araya getirirse başarılı olur, çünkü 4G bu şekilde başarılı olmuştu.

2015 ve 2016’da MWC’de tekrar demolar sunuldu. Aşağıdaki resim, MWC 2016’daki Huawei ile işbirliği içindeki şirketin hız testini göstermektedir.

5G test - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022
5G Teknolojisi hız testi

5G için mevcut yol haritası

5G Teknolojisi, 2016/17 yıllarında ITU (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) tarafından standardı sağlanıyor. Bununla birlikte, zamanlama, bizim için aşırı iyimser görünüyor, zira 5G hakkındaki araştırma durumu henüz emekleme aşamasındadır. Huawei 2019’da ilk pilot ağlarını test etmek istediklerini söyledi. LTE’de yaşanan süreci göz önüne alırsak en iyimser ihtimalle 2-3 sonrası, yani 2022-2023 yıllarında ilk 5G pilot ağlarını görebileceğimiz daha gerçekçi bir tahmindir.

5G zamantüneli - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022
5G teknolojisi için planlanmış süreç grafiği

5G, cep telefonu şirketleri için muazzam bir sorundur.

Cep telefonu devleri için, yeni teknolojiler doğal olarak yeni bir gelir potansiyeline sahiptir. 2010’dan bu yana, 4G-LTE giderek daha iyi bir iş haline geldi. Öte yandan, lisans ve şebeke genişletmede büyük yatırımlar var.

5G, çeşitli nedenlerden ötürü maliyetleri daha da artırabilir. Her mobil kulenin fiber optik kablo veya radyo röle şebekeleri vasıtasıyla sağlayıcıya ait çekirdek ağa bağlı olması gerekir. 5G’nin sunması gereken muazzam kapasite için yüksek performanslı bağlantılar yükseltilip genişletilmesi gereken alt yapıya ihtiyaç duyacaktır.

Ayrıca, 5G için 4G’den daha büyük bir frekans spektrumu sağlanmıştır. Plan, 300 GHz’e kadar bir frekans alanına sahip olmaktır. Karşılaştırma gerekirse: Bugünün mobil teknolojileri, 3.5 GHz’e kadar bantlar kullanıyor. Henüz tanımlanmamış ve muhtemelen açık arttırma yapılması gereken 297 GHz frekans var. Servis sağlayıcıları için açık artırma masrafları milyarlarca dolar. Yalnız LTE için önde gelen dört Alman şirketi 2010’da 4 milyar avro harcamıştı. Haziran 2015’te ikinci önemli açık artırma sırasında sağlayıcı şirketler 5.1 milyar euro daha vermek zorunda kaldı.

Buna ek olarak, bu tür yüksek frekans aralıklarının belirleyici bir dezavantajı vardır: Bir şehir bölgesi için düzinelerce iletim kulesi yerine yüzlerce, ancak binlerce küçük radyo hücresinin yerleştirilmesi ve bağlanması gerekir. Ayrıca, çok antenli teknolojide (MIMO) değişiklikler olacak. Sadece 2-4 anten yerine muhtemelen gelecekte birçok anten kullanılacaktır. Son olarak, kullanıcıların 5G ile uyumlu yeni cihazlara ihtiyacı olacaktır.

5G geliştiricilerinin istediği ne?

Ekim 2014’te, dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanları, 5G teknolojisi hakkındaki araştırma projelerinin mevcut durumunu görüşmek üzere Berlin’de bir araya geldiler. Beşinci mobil nesil geliştirme hedefleri üzerinde büyük bir mutabakata varıldı: 5G, güvenilirlik, esneklik ve ölçeklenebilirlik ile karakterize edilen (4G gibi) genel bir standart haline gelmelidir. 5G standardını mobil ağlar için sağladığı bazı faydalar. Örneğin, şebeke kapasiteleri akıllıca yönetilebilir ve talebe göre tahsis edilebilir.

5g konferans - 5G Teknolojisi Nedir? 5G'ye Kapsamlı Bir Bakış 2022
5G Teknolojisi ile yapılan video konferans

Genel olarak, 5G, sadece önceki mobil radyo standartlarında olduğu gibi, yalnızca telefon ve veri hizmetleri için tasarlanmamalıdır. 5G Küresel Konferansı’nda bilim insanlarının gösterdiğine göre, plan akıllı telefonlar ve daha fazlasıyla mevcut uygulamaların çok ötesine geçen cihazların iletilmesi için evrensel bir ağ oluşturulmasını öngörüyor. Nihai olarak, giyilebilir teknolojimizin çevremizdeki herkese ve / veya herkesle iletişim kurabileceği şeylerin İnternetini sağlayacaktır. Sonuçta mümkün olan ve başarılı olan uygulamalar bugün bile henüz öngörülebilir değildir. Gelecek 5G standardı sadece bu yeni tekliflerin temelini sağlayacaktır.

Sonuç olarak;

5G teknolojisi, 2020 ve sonrasında şebeke üretimi için muazzam bir potansiyele sahiptir ve endüstri ve tüketiciler için benzeri görülmemiş yeni fırsatlar yaratma olasılığı vardır. Bununla birlikte, 5G projesi halâ bebeklik dönemindedir. Buna ek olarak, finansman konusu da bu projenin önemli kilit noktasından biridir.

Sonuçta, teknoloji mobil iletişim mühendisleri ve mobil iletişim şirketleri için önemli mali harcamalarla uygulanabilecek koşulları belirliyor. Yeni inşa edilen LTE ağları hala 1000 Mbit / s’in üzerinde bir potansiyele sahip olduklarından, 2025 öncesi ekonomik bir gelişme pek makul görünmüyor. Bununla birlikte, geçmişin gösterdiği gibi, geleceğe yönelik dersleri belirlemek kaçınılmazdır.

Ayrıca 5G Teknolojisi ile uyumlu akıllı telefonları anlattığım makalemi okuyabilirsiniz:

Mehmet Emin Soylu | Lütfen kaynak belirtmeden (Ç)almayınız.

Yazar: Mehmet Emin Soylu

Ben Mehmet Emin Soylu 2008 yılından bugüne, İnternet ve teknoloji ile ilgileniyorum. Teknoloji, tasarım ve eğitim gibi konularda yazılar yazıyorum.

3 thoughts on “5G Teknolojisi Nedir? 5G’ye Kapsamlı Bir Bakış 2022

    Duran Kirazoğlu

    (31 Mart 2020 - 04:06)

    5g üzerine çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    Derya Hilal

    (21 Nisan 2020 - 08:25)

    5G üzerine çok detaylı bir yazı olmuş, bu konuda daha çok yazı paylaşmanızı bekliyorum.

    Muzaffer Erdinç

    (7 Haziran 2020 - 03:05)

    5G konusunda gayet verimli bir yazı olmuş, Tebrikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir