Akupunktur nedir, akupunktur tedavisi nasıl yapılır?

Akupunktur Nedir?

Okunma süresi: 2 dakika

Akupunktur tedavisini üniversite hayatım boyunca aldığım kiloları verebilmek için kullanmıştım ve inanılmaz sonuçlara ulaşmıştım. Akupunktur tedavisi ile 6 haftada 20 kilo verme sürecini anlattığım yazıyı bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Yazıda Neler Var?

Akupunktur Nedir?

Akupunktur, geleneksel Çin Tıbbı’nın bir tedavi yöntemidir ve kelimenin tam anlamıyla “iğneli uyarım” anlamına gelir. Vücudun bazı bölgelerinde ince iğneler batırılmak suretiyle tedavi etme yöntemidir.

Çin tıbbının odak noktasında, vücutta akan bir enerji kavramı vardır. Bu enerji, hayali meridyenler olarak adlandırılan on iki enerji kanalı boyunca şekillenip oluşur. Her meridyen, bir organ sistemine atanır; karaciğer veya safra gibi.

Enerji akışını etkileyebilen ve düzenleyebilen akupunktur noktalarının lokalizasyonu yüzyıllar boyunca değişmemiştir. Enerji iletkenlerinin dengesizliklerini telafi etmek için altın, gümüş veya çelik iğneler batırılmak suretiyle yapılmaktadır.

Akupunktur Hangi Durumlarda Kullanılır?

On iki meridyendeki enerji akışı, örneğin, soğuk, sıcak, uygunsuz beslenme, duygusal stres veya aşırı zorlama nedeniyle bozulursa, çeşitli hastalıklar veya ağrı oluşabilir. Akupunktur yardımı ile bu enerji akışı tekrar uyumlu hale getirilebilir. Meridyenler boyunca, akupunktur iğnelerine sahip bir uyaranla aktive edilebilen çeşitli akupunktur noktaları bulunur. Onlara atanan organlar böylece kendi kendini iyileştirmeye teşvik edilir.

Akupunktur genellikle ağrı kesici, örneğin baş, diş veya sinir ağrıları için kullanılır. Bunun yanında; astım, soğuk algınlığı ve alerji gibi solunum yolu hastalıkları, akut konjonktivit gibi göz hastalıkları, gastrointestinal sistem hastalıkları, kas-iskelet sistem,  jinekolojik ve ürolojik şikayetler için tedavi olarak kullanılmaktadır.

Akupunktur Hangi Durumlarda Kullanılmaz?

Akupunktur, akut psikiyatrik bozukluklarda, pıhtılaşma bozuklukları gibi hayati önem arz eden hastalıklarda kullanılmaz. Örneğin, kanserde, kalıtsal ve sistemik hastalıklarda, hamilelikte ve kolay temin edilebilen diğer tedavi yöntemleri gerektiren akut hastalıklarda kullanılmamaktadır.

Akupunktur Tedavisi Nasıl Yapılır?

akupunktur nasil yapilir - Akupunktur Nedir?
Fotoğraf: Akupunktur noktaları ve akupunktur çeşitleri.

Akupunkturla tedavisine başlamadan önce, Geleneksel Çin Tıbbı’nın gereksinimlerine uygun olarak tanı konulur. Batı tıbbının aksine, bu kişisel hassasiyetlere ve hastalıklı organ sistemlerinin işlevine bağlıdır. Gerekli olan akupunktur noktası kombinasyonu daha sonra bu tanıya dayanarak belirlenir.

Hasta tedavi için sessiz bir odada rahat olmalıdır. İğne kombinasyonunun yerleştirilmesi yaklaşık beş dakika sürer, iğneler daha sonra delme bölgesinde ortalama 20 dakika kadar bekletilir. 

Delme bölgesi alanında bir ağırlık veya basınç hissi veya hafif bir elektrifikasyon oluşmalıdır. Bu, iyi bir terapik etki gösterir ve “de-Qi hissi” olarak adlandırılır.

Ayarlamadan sonra ve kaldıkları süre boyunca iğneler, döndürülerek, kaldırılarak veya indirilerek elle uyarılabilir. Ek olarak, ısı da kullanabilirsiniz. 

Akupunktur uygulaması, elde edilen enerji dengesinden sonraki seanslar arasındaki aralık ile birlikte, yaklaşık beş ila yedi haftalık bir süre zarfında tamamlanmaktadır. Tedavi molasındaki genel semptomların iyileşmesine dayanarak tedavinin devamına karar verilir.

Akupunktur Çeşitleri Nelerdir?

Klasik vücut akupunkturuna ek olarak, farklı kültürlerde özel formlar gelişmiştir. Bunlar Nogier’e göre kulak akupunkturunu (auriculotherapy), Gleditsch’e göre oral akupunktur ve Yamamoto’ya göre kafatası akupunkturunu içerir.

Ayrıca, iğneler yerine lazer ışınlarını (lazer akupunkturu) kullanmak veya bir elektro-akupunktur cihazı yardımıyla nokta uyarımı elde etmek mümkündür. İğnesiz bu akupunktur özellikle iğne fobisi olan çocuklarda veya yetişkinlerde önerilmektedir.

Akupunktur Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

Doğru kullanıldığında, akupunkturun neredeyse hiçbir yan etkisi yoktur. İğneye reaksiyon olarak deride kızarıklık oluşabilir. Ancak, bu birkaç saat içinde geçer. Uzun süreli kızarıklık reaksiyonu ve enjeksiyon yerinde kalan ağrı durumunda bir enfeksiyon düşünülmelidir.

Akupunkturun en büyük riski, uygulanan bölgede gelişebilecek enfeksiyondur. Tek kullanımlık steril iğnelerin kullanılması, yerel veya genel enfeksiyon riskini en aza indirebilmektedir.

Mehmet Emin Soylu – Sağlık

Yazar: Mehmet Emin Soylu

Ben Mehmet Emin Soylu 2008 yılından bugüne, İnternet ve teknoloji ile ilgileniyorum. Teknoloji, tasarım ve eğitim gibi konularda yazılar yazıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir