Rakip analizi

Rakip Analizi Nedir? Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Okunma süresi: 4 dakika

Rakip analizi, rakip firmalar hakkında bilgilerin toplanması ve gözden geçirilmesinde uzmanlaşmış bir stratejik araştırma alanıdır. Rakiplerinizin ne yaptığını ve finansal refahınıza ne tür bir tehdit oluşturduklarını bulmak için önemli bir taktiktir.

Rakip analizi, müşterilerinize odaklanarak daha iyi satış stratejisi geliştirmenizi sağlar. Bir e-ticaret siteniz varsa rakip analizi yapmanız çok önemlidir. Rakip analizi yapmalısınız çünkü; rakipleriniz de boş durmayarak sizi araştırıyor ve bulduğu sonuçlara göre kendi stratejilerini geliştiriyorlar. Böylece pazara ve müşterilere daha fazla hakim oluyorlar.

İşletmenizi büyütmek ve rakiplerinizi geçmek amacıyla uygulayacağınız stratejileri belirlemek için rekabet analizini nasıl yapacağınızı öğrenmeniz gerekir. Bu makalede, rekabet analizinin nasıl yapılacağını ve rakiplerinizi analiz etmenizde yardımcı olacak araçları anlatacağım.

Yazıda Neler Var?

Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

İyi bir rakip analizi yapabilmek için tarafsız olmanın, kapsamlı ve derinlemesine bir araştırma yapmanın önemini aklınızda bulundurmanız gerekir. Rekabetçi bir analiz, rakipleriniz için neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını anlamanıza ve bu sonuçları kendi şirketinize uyarlamanıza yardımcı olur. Rakip analizi yapmak için aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmalısınız

Rakiplerinizi Tanıyın

Rakip analizi çerçevesi, rakiplerinizin kim olduğunu bilmekle başlar. Rakiplerinizin bir listesini hazırlayarak işe başlayabilirsiniz. Bu liste, ana rakipleriniz olduğunu düşündüğünüz işletmeleri ve işinizle dolaylı olarak rekabet eden işletmeleri içermelidir. Rakip analizinin bu kısmı, yakın gelecekte pazara girmeyi planlayan şirketler hakkında da bilgi içerebilir. Bir liste hazırladıktan sonra, en çok odaklanmanız gereken alanları ve en çok zorlanacağınız alanları görmeniz daha kolay olacaktır.

Rakiplerinizin Ürününü Tanıyın

Rakip analizi çerçevesinin bu adımı, rakiplerinizin sunduğu ürün veya hizmetlerin derinlemesine analizini içerir. Bu analiz, rakiplerinizin ürünlerini, özelliklerini, değerlerini ve hedeflerini anlamanızı sağlar. Rakiplerinizin nasıl pazarlama yaptığını, hangi platformları kullandıklarını ve onlar için neyin işe yarar olduğunu görün. Mümkünse, müşterilerinizin rakipleriniz hakkında ne düşündüğünü ve onların rakiplerinizin ürünlerini tercih etme ihtimalini anlamaya çalışın.

Rakiplerinizin Güçlü ve Zayıf Yönlerini Bilin

Rakip analizinin önemli parçalardan biri, rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanlarını analiz etmektir. Rakiplerinizin ürün ve hizmetlerini kendi ürünleriniz gibi objektif olarak değerlendirmeniz son derece önemlidir. Rakiplerinizin hızla büyüdüğünü görürseniz, ürün veya hizmetleriyle ilgili büyümelerini ileriye götüren şeyin ne olduğunu anlamaya çalışın. 

Rakiplerinizin Stratejilerini ve Hedeflerini Bilin

Rakiplerinizin neler yaptığını gözlemleyin. Rakiplerinizin tam olarak ne planladığını anlamak zor olacaktır, ancak pazarlamaları, reklamları, müşterileri, kullandıkları dağıtım kanalları ve gözlemleyebileceğiniz ya da bulabileceğiniz başka her şeyi içeren birden fazla faktöre bakın. Stratejilerinin ne olduğunu gözlemleyerek analiz edin.

Faaliyet Gösterdiğiniz Pazarı Tanıyın

Kapsamlı bir rakip analizi yapmak için, yalnızca rakipleri analiz etmekle kalmayın, aynı zamanda mevcut pazarı ve ürününüzün potansiyelini de öğrenin. Talebin artıp artmadığını veya talebin sabit olup olmadığını anlamaya çalışın. Bu, karşılaşacağınız rekabet seviyelerini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Rakip Analizi Hakkında İpuçları

Çevrimiçi mağazaların İnternet sayfalarına göz atın. Aktif bir blogları var mı? Hakkımızda sayfalarını nasıl sunuyorlar? Ürün sayfasında ne tür bilgiler paylaşıyorlar? Tedarikçilerin paylaştığı resimleri mi kullanıyorlar yoksa kendi resimlerini mi paylaşıyorlar?

Sosyal medyadaki yorumları okuyun. Ne tür yorumlar alıyorlar? Pozitif, nötr veya negatif mi? Olumsuz yorumları kendi yararınıza kullanın ve mağazanızda bunun tersini yapın. Bir rakibin sosyal medyasına olumsuz yorumlar bırakmak veya olumsuz bir inceleme yazmak cazip gelse de, bunu yapmaktan kaçının.

Rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerde üst sıralarda yer aldığını bulmak için SEO araçlarını kullanın. Mağazanıza daha fazla trafik çekebilmek için bu anahtar kelimelere göre içerik oluşturmak isteyebilirsiniz. Mağazanızda daha etkili içerikler oluşturabilmeniz için hangi makalenin, sosyal medyada daha fazla paylaşıldığını görmek için BuzzSumo gibi araçları kullanabilirsiniz.

Rakiplerinizin hangi sosyal ağlarda var olduğuna ve bu sosyal ağlarda pazarlama yapıp yapmadığına dikkat edin. Rakiplerinizin, Facebook ve Instagram’a odaklandıklarını ancak, ancak Pinterest’e odaklanmadıklarını tespit ettiniz. İşletmeniz daha çok, görsel ürünler satıyorsa Pinterest’te pazarlamaya başlamak avantajınızı artırabilir.

Rakiplerinizin, ürünlerini nasıl fiyatlandırdığını öğrenmek için fiyat karşılaştırma web sitelerini kullanın . Rakiplerinizle fiyat konusunda rekabet etmek istemeyebilirsiniz, ancak bu yöntemle satmak istediğiniz ürünün fiyat aralığını öğrenebilirsiniz ve ürünlerinizin fiyatını ona göre belirleyebilirsiniz.

Aşağıdaki araçları kullanarak rakiplerinizi analiz edebilirsiniz. Elde ettiğiniz verileri yorumlayarak yeni bir pazarlama stratejisi geliştirebilirsiniz.

Rakip Analiz Araçları

Google Alerts

google alerts - Rakip Analizi Nedir? Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Google Alerts, arama teriminizle ilgili yeni haberler yayımlandığında size e-posta uyarıları gönderen bir araçtır. Örneğin, marka adınızı uyarı olarak eklerseniz, marka adınızla ilgili yeni içerik göründüğünde bildirim alırsınız. Bu bildirimler, marka incelemelerini, haber makalelerini veya arama teriminizle ilgili sözleri içerebilir. Google Alerts’i rakiplerinizle ilgili yeni haberleri veya yeni makaleleri tespit etmek için de kullanabilirsiniz.

BuzzSumo

buzzsumo - Rakip Analizi Nedir? Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

BuzzSumo, web sitenizde paylaştığınız yazıların sosyal medyada ne kadar etkileşimi aldığını, ne kadar paylaşıldığını görmenizi sağlayan bir uygulamadır. Mağazanız için içerik oluşturmayı planlıyorsanız, blogunuza eklemeniz gereken içerik türünü, rakiplerinizin verilerini analiz ederek belirleyebilirsiniz.

Website Grader

website grader - Rakip Analizi Nedir? Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Website Grader, web sitenizi derecelendiren bir rakip analiz aracıdır. Websiteyi performans, mobil kullanılabilirlik, SEO ve güvenlik gibi bir dizi faktöre göre test etmektedir. Sayfa hızından mobil yanıt hızına kadar bir çok kriteri ölçerek derecelendirir ve rakip şirketin websitesini daha iyi analiz etmenize yardımcı olur.

Alexa

alexa - Rakip Analizi Nedir? Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Alexa, bir web sitesinin dünyadaki küresel sıralamasının ne olduğunu söyleyen bir rakip analiz aracıdır. 1 numaraya ne kadar yakın olursanız o kadar iyidir. Markanın en popüler olduğu ülkeleri görebilirsiniz. Mağazanın hemen çıkma oranını, sitede geçirilen zamanı, sitenin en iyi anahtar kelimelerini ve backlinklerini öğrenebilirsiniz.

FpyFu

spyfu - Rakip Analizi Nedir? Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

SpyFu, belirli anahtar kelimeler için kimin ne kadar teklif verdiğini görmenize izin veren bir rakip analiz aracıdır. Kampanyalarınızı daha iyi optimize edebilmeniz için size, rakiplerinizin en iyi sıralamaya sahip anahtar kelimelerini gösterir. Rakibinizin anahtar kelimelerini ve kampanyalarını çözebilirseniz, onun eksik yanlarını da görürsünüz. Dolayısıyla işletmeniz için en iyi pazarlama stratejisini hazırlayabilirsiniz.

Bu yazıda anlattığım bilgiler, rakiplerinizi analiz ederken ve pazarlama stratejilerinizi belirlerken yardımcı olacak bir klavuz niteliğindedir. Bu yazıyı beğendiyseniz, işletmeler için vazgeçilmez bir unsur olan Swot Analizi hakkında yazdığım yazıyı da okuyabilirsiniz.

Yazar: Mehmet Emin Soylu

Ben Mehmet Emin Soylu 2008 yılından bugüne, İnternet ve teknoloji ile ilgileniyorum. Teknoloji, tasarım ve eğitim gibi konularda yazılar yazıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir