super amoled ekran nedir - Süper Amoled Nedir?

Süper Amoled Nedir?

Okunma süresi: 3 dakika

Süper AMOLED (süper aktif matriks organik ışık yayan diyot), çeşitli elektronik cihazlarda kullanılan bir ekran teknolojisini ifade eden bir pazarlama terimidir. Adındaki “süper”, daha eski, daha az gelişmiş sürümlerinden (OLED ve AMOLED) ayırt ediyor.

OLED ve AMOLED Üzerine Hızlı Bir Geçiş

Organik ışık yayan diyotlar kullanan ekranlar (OLED) , elektrikle temas ettiğinde aydınlanan organik maddeleri içerir. AMOLED’in aktif matris yönü, OLED’den ayırır. Öyleyse AMOLED, yalnızca ışığı göstermenin bir yolunu değil, aynı zamanda dokunmayı algılayan bir yöntemi (“aktif matris” bölümü) içeren bir tür ekran teknolojisidir. Bu yöntemin AMOLED ekranların bir parçası olduğu doğru olsa da, süper AMOLED’ler biraz farklıdır.

İşte AMOLED ekranların bazı artıları ve eksileri:

Artıları

  • Geniş görüş açıları sunar
  • Geniş bir renk yelpazesi için destek sunar
  • Siyahın mükemmel görüntüsünü sunar
  • Daha koyu renkler kullanıyorsanız, uzun pil ömrü sunar

Eksileri

  • Aşırı doygun görüntüler
  • Canlı renkler görüntülerken pil ömrünün kısalması

AMOLED ekranlar gerektiğinde derin siyah renk gösterebildikleri için, herhangi bir ekranda dev bir artıdır. Standart IPS ve LCD  (sıvı kristal ekran) ile karşılaştırdığınızda hemen farkedeceğiniz bir şey olduğu bilinmektedir. Bir filmi izlerken ya da ‘gerçek’ siyah içermesi gereken bir resmi izlerken oldukça işe yarara bir özelliktir.

AMOLED teknolojisi, OLED panelinin arkasında, LCD ekranlarda olduğu gibi bir arka ışık kullanmak yerine her piksele ışık veren bir katman içerir. Her piksel gerektiği gibi renklendirilebildiğinden, piksellerin ışık alması engellenmek yerine gerçek bir siyah yapmak için pikseller karartılabilir veya kapatılabilir.

Bu aynı zamanda AMOLED ekranların çok çeşitli renklerin gösterilmesi için mükemmel olduğu anlamına gelir; beyazlara karşı kontrast sonsuzdur (çünkü siyahlar mutlak siyahtır). Öte yandan, bu şaşırtıcı yetenek, görüntülerin çok canlı veya aşırı doygun olmasına neden olabiliyor.

AMOLED ve S-AMALED Ekran

AMOLED, sadece isim olarak değil aynı zamanda fonksiyon açısından da Süper-AMOLED’e benzer. Gerçekte, Super-AMOLED AMOLED ile birebir aynıdır, sadece bir farkı vardır.

İki teknoloji aynıdır, bunları kullanan cihazlarda ışık ve dokunma sensörleri bulunabilir, böylece ekran okunabilir ve değiştirilebilir. Bu önemli bir fark gibi görünmeyebilir, ancak Super-AMOLED ekranlar, AMOLED ekranlara göre bu katmanların tasarlanma biçimleri nedeniyle birçok fayda sunar:

  • Cihaz daha ince olabilir çünkü ekran ve dokunma teknolojileri aynı katman üzerindedir.
  • Daha yüksek kontrast, artı sayısallaştırıcı ve gerçek ekran arasında hava boşluğu olmaması, daha canlı bir görüntü sağlar.
  • Bir Super-AMOLED ekrana daha az güç verilmesi gerekir çünkü eski ekran teknolojileri kadar ısı üretmez. Bu, kısmen, piksellerin gerçekte kapatıldığı ve dolayısıyla siyah görüntülerken ışık kullanmayacağı / güç kullanmayacağı gerçeğinden kaynaklanmaktadır. 
  • Ekran dokunmaya daha duyarlıdır.
  • Işık yansıması azaltılır, çünkü açık havada parlak ışıkta okumayı zorlaştıran çok fazla katman yoktur.
  • Daha yüksek bir yenileme hızı,  tepki süresini hızlandırmaya yardımcı olur.
samsung super amoled - Süper Amoled Nedir?

Ancak, Super-AMOLED ekranların arkasındaki teknolojiyi üretmek daha pahalıdır. Çoğu teknoloji gibi, daha fazla üretici AMOLED’i TV’lerine, akıllı telefonlarına ve diğer cihazlarına dahil ettikçe bu durum değişebilir .

İşte AMOLED teknolojisinin diğer dezavantajları:

  • Organik malzemeler sonunda ölür, bu nedenle AMOLED ekranlar LED ve LCD’den daha hızlı bozulma gösterir. Daha da kötüsü, ayrı ayrı renkler oluşturmak için kullanılan malzemelerin değişen yaşam süreleri vardır, renkler solarken genel tekdüzelikte gözle görülür bir farklılığa neden olur, örneğin, mavi OLED filmler kırmızı veya yeşil kadar uzun dayanmaz.
  • Ekran yanması, düzgün olmayan piksel kullanımından dolayı AMOLED için bir risktir. Bu etki mavi renkler sönüp gevşemekte ve zamanla iz bırakarak durgunluğu almak için kırmızı ve yeşil renkleri bırakmaktadır. Bununla birlikte, bu sorun inç başına yüksek sayıda piksel içeren ekranları etkilememektedir  .

Süper AMOLED Ekran Tipleri

amoled samsung s8 - Süper Amoled Nedir?

Bazı üreticilerin cihazlarında belirli özelliklerle donatılmış Süper AMOLED ekranlar için ek şartları vardır. Örneğin, HD Super-AMOLED, Samsung’un 1280×720 veya daha yüksek çözünürlüğe sahip cıhazlar için ürettiği bir Süper-AMOLED ekran tipidir.

Bir diğeri ise Motorola’nın Süper AMOLED ekranıdır, bu ekran diğer Süper AMOLED ekranlardan daha parlak ve daha yüksek çözünürlüklü performans sunar. Bu ekranlar, pikselleri netleştirmek için PenTile adlı bir teknolojiyi kullanır. Her şirket kendine has S-AMOLED ekran üretmektedir bunlardan bazıları: Süper AMOLED Plus, HD Süper AMOLED Plus, Full HD Süper AMOLED ve Quad HD Süper AMOLED vb.

Yazı hakkında düşüncelerinizi yorum kısmından gönderebilirsiniz. Ayrıca bana iletmek istediklerinizi iletişim bölümünden gönderebilirsiniz.

Mehmet Emin Soylu

Yazar: Mehmet Emin Soylu

Ben Mehmet Emin Soylu 2008 yılından bugüne, İnternet ve teknoloji ile ilgileniyorum. Teknoloji, tasarım ve eğitim gibi konularda yazılar yazıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir