bitcoin nedir - Bitcoin nedir? Bitcoin Hakkındaki Tüm Bilgiler

Bitcoin nedir? Bitcoin Hakkındaki Tüm Bilgiler

Okunma süresi: 4 dakika

Bitcoin olayını duydunuz mu? İlk ortaya çıkan ve en ünlü dijital para birimi, değerini nefes kesen bir yükselişle 2017 yılı sonu itibariyle yaklaşık 19.000 dolara kadar çıkarak gerçekten inanılmaz bir başarı gösterdi. 

Bitcoin teknolojisi;  matematik, ekonomi ve sosyal dinamikleri içerir. Çok yönlü ve hala gelişen bir yapısı var. Bu makalemde kripto para birimi bitcoin hakkındaki her şeyi ele alıyorum.

bitcoin - Bitcoin nedir? Bitcoin Hakkındaki Tüm Bilgiler

Yazıda Neler Var?

Bitcoin nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, Bitcoin dijital bir para birimidir. Para basmak için herhangi bir fatura yok. Merkezi olmayan; hükümet, kurum (banka gibi) ya da onu kontrol eden diğer bir otorite yok. 

Sahipleri anonimdir; Bitcoin, isimleri, vergi kimlik numaralarını veya sosyal güvenlik numaralarını kullanmak yerine şifreleme anahtarlarıyla alıcıları ve satıcıları birbirine bağlar . Üstten aşağıya geleneksel para birimi gibi verilmez veya üretilmez; Bitcoin, internete bağlı güçlü bilgisayarlar tarafından, kazılarak bulunan bir maden gibi üretilir.

Bitcoin’in Ortaya Çıkışı

Wei Dai tarafından merkezi bir sistem kullanmak yerine, kriptografi kullanılarak oluşturulmuş bir para fikridir. Bu şekilde temeli atılan Bitcoinin, ilk olarak ortaya çıkması ise 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından olmuştur. Onun  amacı “yeni bir elektronik nakit sistemi” yaratmaktı. ” Konsept ve teknolojiyi geliştirdikten sonra, Nakamoto, 2011 yılında Bitcoin topluluğunda kaynak kodunu ve alan adlarını başkalarına devretti ve daha sonra ortadan kayboldu.

Bitcoin Madeni Nedir?

Bir kişi veya şirket, ileri matematik ve kayıt tutma yöntemlerini kullanarak Bitcoin’i madenini kullanır. Birisi bir Bitcoin’i başka birine gönderdiğinde, ağ bu işlemi ve diğer kişilerin tümünü belli bir süre “bloklar” şeklinde kaydeder. Özel bir yazılımı çalıştıran bilgisayarlar (“madenciler”) bu işlemleri büyük bir işlem defterine yazarlar. Bu bloklar topluca “blok zinciri” olarak bilinir; blok zinciri, şimdiye kadar yapılan tüm işlemlerin geçmişinin erişilebilir bir kaydıdır.

Bitcoin Mining - Bitcoin nedir? Bitcoin Hakkındaki Tüm Bilgiler

Madenciler, uzman yazılımlar ve giderek daha güçlü olan yoğun enerji harcayan, yüksek işlem gücüne sahip donanım kullanarak bu blokları “karma” olarak bilinen kod dizilerine dönüştürürler. Bir karma üretmek ciddi bilgisayar gücü gerektirir ve binlerce madenci bunu yapmak için aynı anda rekabet eder. Bu, son derece komplike işlemler, yeni bir yemek hazırlamak için ateşli bir şekilde yarışan binlerce şef gibidir. Yemeği ilk önce hazırlayan ödülü kazanır.

Yeni bir karma oluşturulduğunda, bu blok zincirin sonuna yerleştirilir ve daha sonra halka açık olarak güncellenir ve yayılır. Bitcoin madencilerine verilen ödül  12.5 Bitcoin civarıdır. Bu ödülü kazanmak için madencileri bilgisayarındaki işlemelerle gizlenen “karma” yı bulmaya çalışır. Bitcon dünyadaki para birimlerinden farklı olduğu için Bitcoin’in rezerv miktarı 21 Milyon ile sınırlıdır. Zaman geçtikçe azalan rezervlerden dolayı madencilere verilen ödül miktarı azalmaktadır.

Madencilik yaparak bitcoin sanal para birimi üretebilirsiniz. Ancak şuan ki şartlar ile elinizde bulunan bilgisayarlar ile bitcoin madenciliğini yapmak oldukça verimsizdir. Sadece bu iş için özel makineler üretilmiş olup dünyanın bir çok yerinde büyük bitcoin tarlaları kurulmuştur. Siz bunun yerine bitcoin türevi altcoinler üreterek bu üretimlerinizi Bitcoin’e çevirebilirsiniz.

Madencilik yapmak için ilk önce iyi bir ekran kartına ve bir bilgisayara ihtiyacınız var. CPU, yani işlemci ile de madencilik yapabilirsiniz. Ancak günümüz şartlarında bu oldukça verimsizdir. AMD Ekran kartlarına sahip bilgisayarlar ile yüksek miktarda kazı yapabilir ve bu birimleri biriktirebilirsiniz.

Bir Bitcoin’in değerini ne belirler?

Satoshi Nakamoto tarafından kurulan protokol, Bitcoin’in yalnızca 21 milyon kadar çıkarılabildiğini belirtir, bugüne kadar yaklaşık 12 milyon Bitcoin üretildi. Bu nedenle, altın ve diğer değerli metaller gibi sınırlı bir arz var. Bu, Bitcoin’i bir şirketin gerçek veya potansiyel kazançlarıyla ilişki içinde olan hisse senetlerinden farklı kılar.

Dümende bir hükümet ya da merkezi bir otorite olmadan arzın kontrol edilmesi zor olacağı için Bitcoin’in rezervi sınırlı tutulmuştur. Teknolojik öncüler, yatırımcılar ve madencilikte erken davrananlar kısa zamanda milyarder oldular.

Bitcoin’i nasıl alabilirim?

Öncelikle bir bitcoin cüzdanı edinmelisiniz. Bunun için en çok kullanılan blockchain.info sitesini kullanabilirsiniz. Bitcoin alım satımı hizmeti veren yerli ve yabancı pek çok platform bulunmakta.

Bu platformlar kullanıcılara hesaptan havaleden kredi kartından transfere kadar pek çok opsiyon sunmakta. Yabancı platformlarda  en popüler isimler BittrexBinance ve Cryptopia.

Türkiye’de ise fiyatlara ve diğer özelliklerine göre tercih edebileceğiniz en popüler isimler ParibuBTCTurk ve Koineks olarak sıralanıyor. Öncelikle banka havalesi yoluyla bu sitelerden birine açacağımız hesaba para yatırmalı ve ardından o günün BTC veya diğer kripto para kuruna göre alım yapmanız gerekiyor.

Bitcoin ile neler yapılabilir?

Bitcoin ile internet üzerinden alışveriş yapabilir veya ürettiğiniz coinleri çeşitli exchange sitelerinde  Türk lirasına ve çeşitli ülkelerin para birimlerine çevirebilirsiniz. Yine, ürünlerinizi Bitcoin’le takas ederek ticaret hayatına Bitcoin’i dahil edebilirsiniz. Kullanım koşulu, ön sınırlama sözleşmeleri veya şartları gibi sınırlayıcılar yoktur.

Kullanmaya başlarsanız kullanırsınız bırakırsanız kullanmazsınız. Bitcoin ile ürün satışı yapmak için hiçbir ekstra ödeme yapmazsınız. Sizden herhangi bir ön koşul istenmez. Bitcoin, TL,USD, EURO gibi birçok para birimine dönüştürülebilir. (Bunu yapan siteler komisyon almaktadır.) Qr kodu ile mobil ödemeler yapabilirsiniz. Bitcoin borsaları hafta sonu ya da tatil günleri durmaz, daima çalışır.

Bitcoin  yasal mıdır?

Kısa ve net evet. Şimdilik, herhangi bir para birimi gibi bununla yaptığınız işlemler yasadışı ticarette kullanmadığınız sürece yasaldır. Örneğin, Bitcoin, 2013’te FBI tarafından kontrole alındı çünkü Bitcoin, uyuşturucu ve diğer yasadışı mallar ve hizmetler için kullanılan Dark Web pazarında kabul edilen tek para birimiydi.

O zamandan beri, Bitcoin, ABD’de FBI’dan büyük ölçüde kaçmış olsa da çok fazla dikkat çektiği için inceleme altına alınmıştır. Bitcoin’i satın almak ve satmak yasal olsa da, madenciler ve borsacılar gelecekteki düzenlemelere veya kolluk kuvvetlerine karşı savunmasız olabilecek gri bir alanda sayılırlar.

Bitcoin’in Riskleri Neler?

Hem yatırım hem de para birimi olan Bitcoin çok risklidir. Sabah uyandığınızda, bir doların ne kadarını alabileceğini az çok tahmin edebilirsiniz. Buna karşın, bir Bitcoin’in finansal değeri oldukça uçucudur ve günden güne hatta saat-saat arasında değişiklik gösterebilir.

Bitcoin riskleri - Bitcoin nedir? Bitcoin Hakkındaki Tüm Bilgiler

Bitcoin işlemleri kamu ve özel şifreleme anahtarlarının kullanımı ile güvenli halde kullanılır ancak; bu gizli bilgiler, özellikle şirketlerin ve pazarlamacıların her satın alımımızı izlemelerine sebep olmaktadır. Bitcoin’in dezavantajları da vardır. Siz kime Bitcoin sattığınızdan ya da kimlerden satın aldığınızdan asla emin olamazsınız. 

Para aklama fırsatları çoktur; Geçen sene Hollanda’daki yetkililer, Bitcoin’i para aklamak için kullanan 10 kişiyi tespit ederek tutukladı . Bitcoin hırsızlığı da bir risktir. Bitcoin’de başarı sağlayan borsalar veya şahıslar korsanların hedefindedir. Japonya merkezli Gox firması, 2014 yılında 750.000 müşterisinin Bitcoinlerini “kaybetti” ve hackerlar bu ayın başlarında NiceHash’den 60 milyon dolar kazandı .

Bitcoin çok yeni ve merkezsizleştirilmiş olduğundan, bol miktarda birçok bilinmeyen var. Madencilik için bile teknik kurallar hala gelişmekte ve tartışmalara devam etmektedir. IRS (Vergi Dairesi), Bitcoins’i para birimi değil mülk olarak görüyor. Federal yargıçlar 20.000$ ve üzeri işlemlerde daha fazla vergiye tabi tutulmasını ve bu işlemleri IRS (Vergi Dairesi) ’ye kayıt ettirmelerini istemektedir.

Başka kripto para birimleri var mı?

Evet. Binden fazla ve her geçen gün daha fazla artan kripto paralar bulunmaktadır. Bunların hepsinin gerçek atası olan Bitcoin’den başka, iyi bilinen diğer alternatif para birimlerinde; Ethereum, Ripple ve Litecoin bulunmaktadır. 

Mehmet Emin Soylu Lütfen kaynak belirtmeden (Ç)almayınız.

Yazar: Mehmet Emin Soylu

Ben Mehmet Emin Soylu 2008 yılından bugüne, İnternet ve teknoloji ile ilgileniyorum. Teknoloji, tasarım ve eğitim gibi konularda yazılar yazıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir