en iyi belgeseller 2019 - 2019'un En İyi Belgeselleri

2019’un En İyi Belgeselleri

Okunma süresi: 5 dakika

Netflix ve Amozon gibi yayın yapan şirketler, abonelerinin yeni filmler ve gösteriler için doymak bilmeyen isteklerini karşılamak için milyarlarca doları orijinal içeriklere harcadığı için belgeseller son yıllarda gelişmeye başladı. Belgeseller, kurgusal olmayan anlatılar isteyen kullanıcılar için uygun bir içerik türüdür. Belgeseller, onları izleyen seyircilerine bir şeyler öğreniyormuş gibi hissetme fırsatını sunar. İşte 2019’un En İyi Belgeselleri

Yazıda Neler Var?

En İyi Belgeseller

1. American Factory

american factory - 2019'un En İyi Belgeselleri

Yönetmen: Julia Reichert ve Steven Bognar

Çinli Fuyao Glass şirketi Ohio, Dayton’da yeni bir fabrika açtığında, havada çok fazla umut vardı. Milyarderlik Başkanı Cao Dewang, zenginleşirken mücadele eden bir alana refah sağlamak amacıyla yeni tesisine geldi. En azından plan buydu. Amerikan Fabrikası iki saat boyunca Çin yönetiminin kurum kültürü olarak Amerikan umutlarının geleneklerine, tutumlarına ve ekonomik önceliklerine bağlı olarak bu umudun yavaş yavaş tükenmesini takip ediyor. Mekanik üretimin karmaşıklığı hakkındaki bir film için canlandırıcı ve el yapımı bir his veriyor.

2. The Infiltrators

the infiltrators - 2019'un En İyi Belgeselleri

Yönetmen:  Alex Rivera ve Cristina Ibarra
Platform: Netflix

Yarı gergin cezaevi gerilim filmi ve yarı ciddi siyasi belgesel, anlatması zor, hatta karıştırması zor olan dramatik ve kurgusal olmayan hikaye anlatımının bir melezidir. 2012 yılında, bir aktivist göçmen grubu, Florida’daki Broward geçiş merkezi’nde tutuklananları serbest bırakmak için cesaretli bir girişimde bulundu; içeri girdikten sonra, dışarıdan politik baskı uygulamak ve tutsak tutulan göçmenler için güvenli yayınlar uygulamak için koordine edeyorlardı. Film sizi duvarların arkasına yerleştirerek ayrıntılı bir yalanı işliyor ve gerçeği ortaya koyuyor.

3. The Amazing Johnathan Documentary

the amazing johnatan documentary - 2019'un En İyi Belgeselleri


Yönetmen: Ben Berman 
Sihirbaz Johnathan, ilginç bir karakteri olan bir şovmendir. Ölümcül bir hastalığa yakalanan Johnathan’ın hikayesini anlatıyor. Yönetmen gerçeği illüzyondan ayırmaya çalışırken, ölmekte olan bir sihirbazın son gezisini takiben bir belgesel olarak başlayan ve beklenmedik, gittikçe tuhaflaşan bir yolculuk haline geliyor.

4. The Brink

the brink 2019 - 2019'un En İyi Belgeselleri

Yönetmen: Alison Klayman
Son üç yılda Amerikan siyasetine dikkat etseniz bile, Steve Bannon’un kim olduğunu biliyorsunuz. Donald Trump’ın 2016 kampanyasının başındaki eski Breitbart News başkanı ve Trump White House’daki Baş Stratejisti, uzun süredir, sağcı, ırkçı, yabancı düşmanlığı ve Yahudi aleyhtarlığı karşıtı görüşleri ideolog olan alt-sağın manevi lideri olarak biliniyor. Sözde “milliyetçilik” adına. Brink‘nin dehası, Bannon’u insanileştirme kabiliyetinde yatmakta ve önyargısının derinliğini ve onun gibi siyasi fikirlerin koalisyonunu kurmaya çalışırken dünya çapında dolaşırken siyasi gündeminin boşluğunu daha da ortaya koymaktadır. Klayman’ın Bannon’a erişimi, önemli anlarda çok kısıtlı olmasına rağmen, yalnızca eylemdeki politikaları değil, öz-farkındalığın sınırlarını da büyüleyici bir çalışma haline getiriyor.

5. Apollo 11

apollo 11 - 2019'un En İyi Belgeselleri

Yönetmen: Todd Douglas Miller 
Birçok film, bilim kurgu filmlerinden tarihi dramalara kadar uzay yolculuğu deneyimini yakalamaya çalıştı. Apollo 11’in görsel bir etkisi olmayabilir, ama yine de sizi meraklandırıyor olabilir. NASA tarafından daha önce hiç görülmemiş görüntülerden derlenen belgesel, tek tek birincil kaynaklara kadar ilk uçuşunu gösteriyor. Miller, misyonun aşamalarını açıklamaya yardımcı olan basit grafiklerin yanı sıra, 21. yüzyıldan kalma küçük bir süsleme de ekliyor. Aksi takdirde, gördüğümüz ya da duyduğumuz her şey 1969’da mevcuttu, diyaloglar 11.000 saatlik kayıtlardan çıkarıldı. Sonuç, yakın zamanda NASA çalışanları tarafından ortaya çıkarılan ve Miller’in gözetimi altında dijital hale getirilen, kristal netliğinde 65 milimetre büyüklüğünde geniş formatlı görüntüler tarafından ortaya konulan etkinliğin mucizeviliğine dair hayret verici bir kanıt. Miller, binlerce saat süren sesten, Amerikan kahramanlarının tanrı olmadığı, sadece sıradan insanları, ani ve aptalca espriler bırakan kalp atışları ile buldu.

6. One Child Nation

one child nation - 2019'un En İyi Belgeselleri

Yönetmenler:  Nanfu Wang ve Jialing Zhang 
Nanfu Wang’ın Çin’in tek çocuk politikasını ilk kez sorguladığı, 1979’dan 2015’e kadar yürürlükte olan katı “aile planlaması” görevinde bulunması sonrasında ortaya koyduğu belgelerden oluşan bir yapım. Wang’ın yayınladığı bilgilerin çoğu tamamen yeni değil – politika hakkında okuyorsanız, Çin’in bu yasanın yürürlüğe girmesinde ciddi insan hakları ihlalleri yaptığını biliyorsunuz. Herkesin kısıtlayıcı yasalar altında ne kadar kelepçelendiği ve telkin edildiğine dair samimi perspektifler sunar. Bu, Çin propaganda makinesinin, sistemdeki benzersiz karmaşık kitle tanışmalarının ve elbette ki uzun vadede ülkeye tam olarak yardım etmeyen bir politikaya uygun olarak işlenen derin insan hakları vahşetleridir. Bir Çocuk Milleti, yaşamımızda meydana gelen yıkıcı bir sosyal deneydeki gerçek insan serumu hakkında kasvetli, ancak gerekli bir belgesel. 

7. Fyre

fyree netflix - 2019'un En İyi Belgeselleri

Yönetmen: Chris Smith
Bu yılın başlarında yayınlanan iki Fyre Festival belgeselinin en iyisi olan Fyre, dikkatli bir şekilde hazırlanmış bir projedir. Önceleri, ünlülük ve ayrıcalık yaşam tarzını pazarlayan bir rapçi olan Billy McFarlane ve durmak bilmeyen bir yaşam pazarlayan bir rapçi olan girişimci ortağı Ja Rule ile tanışıyoruz. Birlikte bir vizyona sahipler: Bahamalar’da iyi düzenlenmiş zenginlik vaat eden bir müzik festivali. Müthiş bir festival dolandırıcılığının işlendiği bu yapım 2019’da oldukça ses getirmiştir.

8. The Proposal

the proposal - 2019'un En İyi Belgeselleri

Yönetmen: Jill Magid 
Sanatçı Jill Magid, yıllardır İsviçreli Vitra firmasının bodrum katında, halka açık olmayan şekilde kilitlenen efsanevi Meksikalı mimar Luis Barragán hakkında bir proje üzerinde çalıştı. Magid’in çok yönlüdür ve Barragan Vakfı’nın sorumlusu olan ve arşivlere erişimi olan aynı zamanda da Barragán’ın adının kullanımını katı bir şekilde kontrol eden sanatçı ile Federica Zanco arasında bir değiş tokuş etrafında döner.

9. Leaving Neverland

Leaving Neverland - 2019'un En İyi Belgeselleri

Yönetmen: Dan Reed 
Bu yeni HBO belgeseli, Michael Jackson’ı çocuklarının yıllarca cinsel tacize uğradığını söyleyen iki adamın hikayelerine odaklanan, rahatsız edici ve patlayıcı bir film. Odağı Pop Kralı’ndan ve iddia edilen kurbanlara yaklaştıraran belgeselci Dan Reed, Jackson’ın sadece erkekleri değil tüm ailelerini etkilemek için kullandığı büyük yıldız gücünü gösterir. Her iki kurban da kötüye kullanımlarını klinik bir ayrıntıda açıklıyor, bu da ilginç bir izlemeye neden oluyor, ancak pop kültürünün yükselttiği ve kutladığı kahramanlarla uzun süredir devam etmekte olan bir önemi var. 

10. Aquarela

aquarela2 h 2018 - 2019'un En İyi Belgeselleri

Yönetmen:  Viktor Kossakovsky
Kağıt üzerinde, Aquarela galaksi-beyin filmi deneyine benziyor. Doom metal için suya batırılmış su hakkında üç dilli bir belgesel, saniyede 96 kare -Peter Jackson’ın The Hobbit’in kare oranının iki katıdır. Aquarela şimdiye kadar gördüğümüz hiçbir kurgu ya da belgesel filmden farklı. İklim değişikliği gittikçe kötüleştikçe ve gezegenin suyunun söyleyeceği şeyler var. Elinizdeki yasa dışı maddeleri almanızı ve bunu tiyatrolarda görmek için yönelmenizi öneririz. 

11. Our Planet

our planet - 2019'un En İyi Belgeselleri

Yönetmen: Multiple 
BBC’nin etkili ve popüler Planet Earth  serisinin arkasındaki ekip  yeteneklerini (anlatıcı David Attenborough da dahil) Netflix’e götürdü ve elde edilen seri önceki kurulumlardan herhangi biri kadar çarpıcıydı. Belgesel olarak isabet eden, selefinin tarzından herhangi bir şekilde anlamlı bir biçimde ayrılmaması, daha önce tasvir edilen sahnelerde sadece çeşitlilik gösteren sekanslara kadar benzer öğeler içeriyor. Bu belgesel gezegenimizi tanımamız için oldukça bilgi vericidir.

12. Jawline

jawline belgesel - 2019'un En İyi Belgeselleri

Yönetmen: Liza Mandelup 
Sosyal medya fenomeni Austyn Tester‘nın hikayesi çerçevesinde hazırlanan belgeselde konu daha çok geçler ve aşklarını değişen sosyal medya dinamikleri çerçevesinde inceliyor.

13. Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes

tedd bundy tapes - 2019'un En İyi Belgeselleri

Yönetmen:  Joel Berlinger

Meşhur seri katil Ted Bundy’nin ifadelerini konu alarak onun zihninden geçenleri ekrana yansıtan dizide, bu ölüm döngüsüne dair gerçek ses ve kayıtlar kullanılıyor. Ted Bundy gibi bir katilin diğer filmle romantikleştirilmesi eleştiriliyor.

Bu listemizi beğendiyseniz 2019’da çıkan en iyi bilim kurgu filmlerini anlattığım yazımı da okuyabilirsiniz. Görüş ve önerilerinizi yorum kısmından gönderebilirsiniz.

Yazar: Mehmet Emin Soylu

Ben Mehmet Emin Soylu 2008 yılından bugüne, İnternet ve teknoloji ile ilgileniyorum. Teknoloji, tasarım ve eğitim gibi konularda yazılar yazıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir