site ici seo optimizasyonu - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Okunma süresi: 11 dakika

Bundan yaklaşık on yıl önce yazılara anahtar kelime doldurmayı site içi seo zanneden siteler vardı. Google’ın Panda güncellemesini yayınlamasından sonra bu siteler hızla google aramalarından kayboldu. Bugün seo için yapılan stratejiler birkaç yıl sonra çalışmayabilir. Bu yüzden sektördeki trendleri takip etmek, siteyi güncellemek ve değişen seo kriterlerine uygun olarak sitenizi optimize etmeniz gerekir.

Panda güncellemesinden sonra; kalitesiz içerik üretenler, kullanıcıyı yanıltanlar, Arama Motoru Sonuçları Sayfasından yok oldu ve yerlerine kullanıcılara faydalı içerik sağlayan siteler yerleşti.

Bildiğiniz gibi, Google’ın web sitelerini sıralarken dikkate aldığı iki kritik faktör vardır. Bunlar: Site içi faktör ve Site dışı faktördür. Bu makalede, siteniz için kullanabileceğiniz temel ve gelişmiş site içi seo optimizasyonu stratejilerine göz atmış olacağız.

Öncelikle site içi seo ile ilgili temel bilgileri inceleyelim. Gelişmiş stratejilere bakmak istiyorsanız içindekiler bölümünü kullanabilirsiniz. 

Yazıda Neler Var?

Site İçi SEO Optimizasyonu Nedir?

Site içi seo optimizasyonu, arama motorlarında site içindeki sayfaları sıralamak için uygulanan bir web site optimizasyon tekniğidir. Bir web sitesinin site içi seo optimizasyonu uygun bir şekilde yapıldığı zaman, arama motorlarında üst konumlarda sıralanması sağlanacaktır.

Site içi seo teknikleri; site içeriğinin, URL’nin, meta verilerin, resimlerin ve sayfa hızının optimizasyonunu içerir. Site içi seo optimizasyonu; sitenizin arama motorları tarından fark edilmesini ve sıralanmasını sağlamak amacıyla yapılan iç öğeleri optimize etme çalışmasıdır.

Site içi seo optimizasyonu yapmayan web siteleri arama sonuçlarının ilk sayfasında görünmez. Bunun nedeni, Google Algoritmasının , siteleri ilk sayfada sıralarken bir dizi faktörü dikkate almasıdır. 

Bir sayfanın arama sonuçlarındaki konumunu belirleyen en kritik faktörlerden biri alaka düzeyidir. Sayfanızdaki içerik, yapılan sorgu ile ilgili değilse arama motorları sitenizi üst konumlarda sıralamaz.

Site içi optimizasyonun her aşamasında, sayfanın hedef kitleyle alakalı kalmasını sağlamanız gerekir. Sayfanız kullanıcılarla alakalı değilse, hemen çıkma oranı yüksek olur ve sonuç olarak sayfanız Google sonuçlarındaki konumunu kaybeder.

Site İçi SEO Optimizasyonu Neden Önemlidir?

Arama motorlarının başarısı, kullanıcılara sağlanan sonuçların alaka düzeyine dayanır. Google, gelişmiş algoritmaları sayesinde kullanıcılara en iyi sonuçları sağladığından, şu anda arama alanındaki her şeye öncülük ediyor.

Sitedeki optimizasyon bu nedenle daha da önem kazanıyor. Sitede optimizasyon yapmanın amacı, sitede bulunan içeriklerin kullanıcılar ve arama motorları tarafından anlaşılmasını sağlamaktır.

Bu yazı aracılığıyla öğrenmek üzere olduğunuz tüm faktörler, web sitenizle ilgili son derece önemli bilgiler içermektedir. Site içerisindeki herhangi bir seo öğesini atlamak, rakibinizin arama sonuçlarındaki pozisyonunuzu almasıyla sonuçlanabilir.

Yeni Başlayanlar İçin Temel Site İçi SEO Optimizasyonu

seo kontrol listesi - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Site içi seo, en büyük sıralama faktörlerinden biridir. Arama motorlarındaki bir sayfanın arama sonuçlarındaki sıralamalarını etkileyebilecek site içi seo faktörleri:

Sayfa İçi İçerik 

Başlangıçta söylediğim gibi, SEO endüstrisi o kadar değişkendir ki işler zamanla bozulabilir veya eskisinden iyi olabilir. Ancak , içerik seo için en belirleyici faktördür. İçeriğin kalitesini tanımlamak, değişken faktörlere bağlıdır. 

Çok iyi kalitede bir içerik yazmış olmanıza rağmen arama yazdığınız içeriğin google arama listesinin ilk sayfasına bile çıkamadığı durumlar yaşamış olabilirsiniz. Bunun en büyük nedeni, içeriğin kitle araştırması yapılmadan yazılmış olmasıdır. 

Hedef kitlenin ilgisini çekmeyen bir konuda uzun biçimli içerik oluşturursanız, optimizasyon çalışmalarınıza rağmen trafik elde edemeyebilirsiniz. Yapmanız gereken şey, hedeflenen kitlenin en çok aradığı sorguları bulup onların beklentilerine hitap edecek içerikler oluşturmaktır. Bunun için anahtar kelime araştırması yapmalısınız.

Anahtar kelime araştırması, en çok aranan sorgu dizesini bulmanıza yardımcı olur. Bulduğunuz anahtar kelimelere göre kaliteli ve seo’ya uygun içerikler oluşturabilirsiniz.

Buna ek olarak, en iyi strateji rakipleri analiz etmekten geçer. Rakiplerinizi analiz ederek; hangi anahtar kelimede sizden daha üst sırada çıktıklarını tespit edebilir ve o anahtar kelimeye yönelik içeriğinizi oluşturabilirsiniz. Ancak, içerik oluştururken kesinlikle intihal – içerik aşırma- yapmayınız. Bu sitenize faydadan çok zarar getirir.

Google intihal yapan siteleri hiç sevmez ve onu sıralamada geriye iterek veya sıralamadan tamamen çıkararak cezalandırır. Sitenizdeki içeriklerde intihal olup olmadığını intihal tarama araçlarını kullanarak öğrenebilirsiniz.

2: URL Optimizasyonu

URL, web site sahiplerinin en az önem verdiği seo unsurudur. Ancak, URL’nin bir web sitesinin temel yapı taşı olduğu göz önüne alındığında, onu yok sayamazsınız. Buna ek olarak, makalenin ilerleyen bölümlerinde ele alacağımız dahili bağlantılar, site mimarisi ve bağlantı hiyerarşisini konuşacağımız başlıkların özü URL ile ilgilidir.

Bir URL, kullanıcılara ve arama motorlarına içeriğin ne olduğu hakkında bir özet sunmalıdır. Hedef anahtar kelimeye yönelik içeriklere olabildiğince kısa URL’ler kullanmanızı tavsiye etmemin sebebi budur.

İdeal URL yapısı nasıl olmalıdır?

  • www.example.com/blog/site-ici-seo-optimizasyonu
  • www.example.com/magaza/iphone-11-pro-siyah

Google’da “İPhone 11 Pro” için basit bir arama yapın. İlk 10 sonucun temiz URL’lere sahip olduğunu görürsünüz. WordPress, Joomla veya başka bir hazır sistem kullanıyorsanız, başlık etiketini kullanarak seo dostu URL’ler oluşturabilirsiniz.

Ancak, başlık uzunsa, URL’ler daha uzun olma eğilimindedir. Burada yapacağınız şey, hedef anahtar kelimeyi URL’nin başında kullanarak geri kalanını kaldırmak olacaktır. 

3. Meta Başlığı ve Meta Açıklamayı Optimize Edin

baslik aciklamasi - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Bir sayfanın meta başlığını ve açıklamasını optimize etmek, arama motoru sıralamalarını ve web sitenin tıklanma oranını artırmak için önemlidir.

Meta Açıklaması

Google, meta açıklamanın bir sıralama faktörü olmadığını belirtti, ancak meta açıklamalarının yok sayılması tıklama oranlarınızı kaybettirebilir. Bir web sitesinin meta açıklamasını optimize etmenin en iyi yolu, kullanıcılara sayfayı ziyaret etmeleri için nedenler sunmaktır. 

Meta açıklamaya giren metin büyük olasılıkla Google’ın arama sonuçlarında göstereceği şeydir (içerikten rastgele bir açıklama almaya karar vermediği sürece). En az 10 rakiple rekabet ettiğiniz için, açıklamayı tıklama yapmaya teşvik edecek hale getirmeniz gerekir. 

Bunu yaparken, açıklamayı anahtar kelimelerle doldurmayın. Yazınıza değer katacağını düşünüyorsanız doğal olarak kullanın ve kesinlikle spam yapmayın. Malesef büyük haber siteleri meta açıklamalarını anahtar kelimelerle doldurarak, arama sonuçlarında yükselebiliyor. Bu siteler Adsense partner programında olduğu için google tarafından görmezden geliniyor ve sıralama kaybı gibi cezalarla karşılaşmıyorlar.

Meta Başlık

Meta başlıklar, bunca yıl geçmesine rağmen hala önemli bir sıralama faktörü olmaya devam ediyor. Meta başlıkları hem kullanıcılar hem de arama motoru için optimize etmek önemlidir. En iyi meta başlık optimizasyonu için hedef anahtar kelimenizi başlığınızn ilk kısmına yerleştirebilirsiniz.

distopik diziler aramasi - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Hedef anahtar kelimem “Distopik diziler” anahtar kelimemi başlığa yerleştirirken başlığın ilk kısmına hedef anahtar kelimemi pekiştirecek “En iyi” kelimesini kullandım. Yukarıda anlatmış olduğum başlık optimizasyonu kriterlerini bu anahtar kelime için uygulamadım. Bunun nedeni, “En iyi” kelimesinin başlığı daha iyi vurgulamasını sağlamak içindir.

Eğer farklı bir anahtar kelime için başlık optimizasyon yapmış olsaydım anahtar kelimeyi başlığın ilk kısmında kullanırdım. Buna örnek olarak, aşağıdaki görselde “bilgisayar depolama birimleri” adlı içerik için oluşturduğum başlık optimizasyonuna bakabilirsiniz.

bilgisayar depolama birimleri aramasi - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

4. Başlık Etiketleri

Bir sayfadaki başlık etiketleri hem arama motorlarına hem de kullanıcılara okudukları konu hakkında önemli fikirler verir. Tarayıcılar -özellikle Google- söz konusu olduğunda, H1 etiketi önemli bir sıralama öğesi olarak karşımıza çıkar. 

Hedef anahtar kelimeyi genellikle sayfa başlığı olan H1 başlığının içinde kullanmak, meta başlığını optimize etmekle aynı önemi taşır. Google, önceden tanımlanmış bir meta başlığı yoksa sayfanın H1 etiketini dikkate alır.  

Bununla birlikte, başlık etiketinin farklı varyasyonlarını ( H1, H2, H3) kullanmak, Google’a ana konular ve alt konular hakkında geniş bilgi sağlayacaktır. Öne çıkan snippet’ler bir makalenin listelenen alt başlıklarına göre belirlendiğinden H1, H2, H3 gibi başlık etiketlerini kullanmak, siteye daha fazla değer katacaktır.

5. Resimler için Alternatif Metin

Resim alt metni, web sitesi sahiplerinin gözetimsiz bıraktığı önemli bir sayfa içi seo faktörüdür. Alternatif metinler, bir web sitesine eklenen resmin açıklamasıdır. Resmin yüklenemediği durumlarda, alt açıklama içinde kullanılan metin resim alanını dolduracak ve kullanıcılara bu resim hakkında bilgi verecektir.

Arama motorları, görme engelli insanlar için, arama yaptıkları içeriği anlamalarına yardımcı olmak amacıyla resimdeki alternatif metinleri sesli olarak kullanıcılara sunar. Google, kullanıcıya çok önem verdiği için resimlerde alt metinler kulanmamak veya alt metinleri anahtar kelimelerle doldurmak seo açısından olumsuz etki yaratır.

En iyi optimizasyon için yapacağınız şey; kullanıcıların resimde ne anlattığıyla ilgili bir fikir edinmesi için, hedef anahtar kelimeleri içeren açıklayıcı bir alt metin hazırlamak olacaktır. 

Alternatif Metinler Nasıl Olmalıdır? 

Doğru kullanım: alt = “Dizüstü bilgisayarındaki bir web sitesi için site optimizasyonu yapan SEO uzmanı.”

Yanlış kullanım: alt = “sayfadaki seo uzmanı”

Gelişmiş Site İçi SEO Teknikleri

1. Dahili Bağlantılar

ic baglantilar - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Bir web sitesi sahibi olarak, web sitenizin her bölümü için bir hiyerarşi atamalısınız. Bu, kullanıcıların ve arama motorlarının ilgili bilgileri almasını kolaylaştırır. 

Dahili bağlantılar, site içindeki sayfadan site içindeki başka bir sayfaya giden köprülerdir. Bağlantı, metin, resimler, videolar veya belgeler gibi kaynaklar kullanılarak mevcut sayfa ile ilişkilendirme yapılır. Uygun bir dahili bağlantı yapısı, web sitesindeki sayfaların önemini belirler. 

Dikkate alınması gereken, gelişmiş iç bağlantı faktörlerinden bazıları şunlardır: 

Tarama Derinliği

Tarama derinliği, ana sayfadan en kısa yolu kullanarak bir sayfaya ulaşmak için ihtiyaç duyulan tıklama sayısını ifade eder. Bir web sitesi oluştururken dikkate alınması gereken önemli bir dahili bağlantı faktörüdür. Bir sayfaya ulaşmak için 3’ten fazla tıklama gerekiyorsa arama motorları daha az tıklamayla ulaştığı diğer siteleri tercih edebilir.

Sayfa Hiyerarşisi

sayfa hiyerarsisi - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Dahili bağlantı, web sitesindeki sayfaların hiyerarşisini oluşturmanın bir yoludur. Bir sayfaya ne kadar alakalı ve sağlam bağlantı verirseniz o kadar iyi sonuç alırsınız.

Bağlantı Alaka Düzeyi

Bağlantılar web sitenizde yer alsa da bu, her içeriğin birbirine bağlanabileceği anlamına gelmez. Google, algoritmasını kandırmaya çalışan web sitelerinden hoşlanmadığı için yalnızca alakalı sayfaların birbirine bağlandığından emin olun. 

Bağlamsal Linkler

Bir sayfaya çok fazla bağlantı eklemek kötü bir SEO uygulaması olarak kabul edilir. 1000 kelimelik bir içerikten 100 dahili bağlantı sağlanması sayfanın spam olarak algılanmasına neden olur ve Google bunu yapan siteleri asla ilk sayfada göstermez. İç bağlantılar için kesin bir sayı olmamasına rağmen, doğal olarak ve alakalı olarak kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Bağlantı Metni

Bağlantı metinleri, bir sayfadan diğer sayfaya köprü oluşturmak için önemlidir. Bağlantı metinleri tıpkı linklerde olduğu gibi doğal ve içerikle alakalı olarak kullanılmadır. Bağlantı metinlerini makale içeriğinde bulunan kelimelerle sağlayabilirsiniz. Ben de bu makaleyi yazarken birkaç yerde site içi bağlantı ekledim ve tıpkı bu yazıda anlattığım gibi doğal ve akışa uygun olmasına özen gösterdim.

2. Geçiş Reklamı Özelliklerinden Kaçının

gecis reklamlari - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Ekranı kaplayan video reklamı yayımlayan bir web sitesini hayal edin. Bu reklamları kapatmaya çalıştığınızda sizi birden çok pop-up içeren başka bir sayfaya yönlendiriyor. Böyle durumda kesinlikle o siteden çıkmak isteyeceksiniz. Bu, web sitelerinin organik erişimini azaltan yaygın bir hatadır. Kullanıcılara kesintisiz bir web deneyimi sunmak, Google aramada üst sıralarda yer almanızı sağlamak için çok önemlidir.

Google, sayfa içine çok fazla geçiş reklamları kullanan sitelerden nefret ediyor ve arama sonuçlarında bu web sitelerini göstermiyor. Sonuç olarak Google, 2016 yılında geçiş reklamlarını zorla göstermeye çalışan tüm web sitelerinin cezalandırılacağını duyurdu. 

3. Anahtar Kelime Yoğunluğu

anahtar kelime yogunlugu - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Anahtar kelime yoğunluğu, en temel site içi seo faktörlerinden biri olarak kabul edilir. Ancak bu yoğunluk makale içeriğini anahtar kelimelerle doldurmak demek değildir. Geçmişte yazılara doldurulan alakalı alakasız anahtar kelimeler önceden sizi üst sıralara getirmiş olabilir. Ancak, Google’ın algoritmaları bu tür kurnazlıkları anlayabilecek ve tespit edebilecek şekilde geliştirildi. Artık böyle bir strateji yaparak aramalarda üst sıralara gelmeniz mümkün olmayacaktır.

Aynı anahtar kelimeleri birden çok kez tekrarlamak yalnızca SEO stratejinize zarar verir. 2020’de, hedef anahtar kelimeyi yazılarınızda yalnızca üç ila dört kez kullanmalısınız. Bunu yaparken LSI ve TFIDF tekniklerini kullanmanız gerekir. Gelin bu tekniklere bir göz atalım.

LSI Tekniği

LSI (Latent Semantic Indexing Keywords) Gizli Anlamsal Dizin Oluşturma anlamına gelen bu teknik, içerik ile kullanılan anahtar kelimelerin uyumlu olmasını amaçlayan bir seo tekniğidir. Google, içeriklerinizin kalitesini analiz etmek için; farklı sitelerdeki aynı konuları karşılaştırır ve ortak terim oluşturmak için bir algoritma kullanır. Dolayısıyla seo uyumlu makale yazan sitelerle rekabet edebilmeniz için sizin de seo’ya uygun içerikler oluşturmanız gerekmektedir.

LSI anahtar kelimelerini bulmanın en iyi yolu, Google aramadaki “İlgili Arama” bölümünü kontrol etmektir. Sorguladığınız anahtar kelime ile ilgili LSI anahtar kelimeler bu bölümde sıralanacaktır.

google ilgili aramalar - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022
TFIDF Tekniği

TFIDF, İnternet üzerindeki tüm içeriğin genel dizinine göre, bir içerikte görünen kelimelerin alaka düzeyini anlamaya yarayan bir bilgi alma yöntemidir. Google’ın bilgi almak için bundan başka birçok tekniği vardır ve TFIDF kullandığı tekniklerden sadece biridir. 

Buna ek olarak, bir web sayfasını TFIDF metriğine göre optimize etmek zordur, çünkü şu anda Google tarafından dizine eklenen tüm sitelerin içeriğini analiz etmek gerekir. Bu da neredeyse imkansızdır. Ancak, içeriğinizin temel TFIDF metriği kapsamında olup olmadığını kontrol etmek için SEMRush SEO aracını veya TFIDF aracı gibi SEO araçlarını kullanabilirsiniz.

4. Yapısal Veri

zengin icerik parcasi - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Google arama sonuçlarında tıklanma oranını artıracak önemli ama küçük eklentiler sunuyor. Bunlar; içerik oylaması, tarih ve yazar bilgisi gibi ilgi çekici ve tıklamaya teşvik edici eklentilerdir.

Yapısal veri, İnternet sitelerinin içeriklerini daha iyi anlatabilmek için arama motoruna sağladığı ek bilgilerdir. Yapısal veri, bir kullanıcının web sayfasına girmeden, sadece arama motorlarında çıkan sonuçtan değerli ve küçük bilgiler almasını sağlar.

Kullanıcılara yardımcı olan yapılandırılmış verilere en iyi örnek filmler, etkinlikler ve ürünler için yaptığınız ve arama sonuçlarında gördüğünüz değerlendirmelerdir. 

Google, yapılandırılmış verilerin bir sıralama faktörü olmadığını belirtti. Bununla birlikte, yapılandırılmış verileri ihmal etmek tıklanma oranlarınızın düşmesine neden olabilir. Kullanıcılar, ek bilgiler eksik olduğu için rakiplerinizin sitelerini tercih edebilir.

Yapılandırılmış verilerin ortaya çıkış nedenine bakacak olursak; Dünya üzerindeki web sayfaları önceden kategorize edilmemiş veya düzenlenmemiş şekilde yükleniyordu. Arama motorları web içeriğini bu karmaşıklıktan kurtarmak istediler. Algoritmaların bilgileri kolayca ve düzenli bir şekilde dizine eklemelerine yardımcı olmak için bir kodlama standardı getirdiler.

Yapısal Veri Biçimleri

JSON-LD

Arama motorlarının sayfa türünü anlamasına yardımcı olmak için bir sayfadaki JavaScript gösterimlerini veya işaretlemelerini kullanan Google tarafından önerilen yapılandırılmış veri biçimidir. 

JSON-LD Yerel Adres Örneği
{“@Context”: “http://schema.org”, 

“@Type”: “Yerel İşletme”, 

"adres": 

{“@Type”: “PostalAddress”, 

“AddressLocality”: “Üsküdar, İstanbul”, 

“AddressRegion”: “İSTANBUL”, 

“StreetAddress”: “Ferah yolu sokak” 

}, 

“Description”: “Çamlıca Cami, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Cami, Cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir.”, “Name”: “Büyük Çamlıca Cami”, “Telefon”: “212-000-0000” 

}

 </ Script>
Mikro veri

Mikro veriler, yapılandırılmış verileri belirtmek için kullanılan başka bir veri biçimidir. Mikro veriler, Google tarafından onaylanmış bir yapılandırılmış veri biçimi olsa da, doğrudan HTML içine eklendiğinden sayfadaki kodları karıştırma eğilimlidir. Satır içi kodları kullanarak sayfadaki gerçek öğeleri biçimlendirdiğinden, sayfa açılış hızının düşmesine neden olur.

Yerel Adres Mikro Veri Örneği
<div itemscope itemtype = ”http://schema.org/PostalAddress”>

<span itemprop = ”name”> Çamlıca Cami </span> <br>

<span itemprop = ”streetAddress”> Ferah yolu sokak </span> <br>

<span itemprop = ”addressLocality”> Üsküdar, İstanbul </span>,

<span itemprop = ”addressRegion”> İSTANBUL </span>

<span itemprop = ”postalCode”> 34966 </span> <br>

<span itemprop = ”addressCountry”> Türkiye </span>

</ Div>
RDFa

RDFa, web siteleri tarafından kullanılan başka bir yapısal veri formatıdır. Google tarafından onaylanmış olmasına rağmen, bu biçimi kullanan web sitelerinin sayısı diğer ikisine göre daha azdır. RDFa, yapılandırılmış verileri gömmek için HTML’ye bir dizi uzantı ekler.

Yerel Adres RDFa Örneği
<div vocab = ”http://schema.org/” typeof = ”LocalBusiness”>

<h1> <span property = ”name”> Çamlıca Cami </span> </h1>

<span property = ”description”> Çamlıca Cami, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Cami, Cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir.</span>

<div property = ”address” typeof = ”PostalAddress”>

<span property = ”streetAddress”> Ferah yolu sokak </span>

<span property = ”addressLocality”> Üsküdar, İstanbul </span>,

<span property = ”addressRegion”> İSTANBUL </span>

</ Div>

Telefon: <span property = ”phone”> 000-000-0000 </span>

</ Div>

5. Site Haritası

site haritasi - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Arama motoru botları milyonlarca sayfayı dizine eklemekle meşgul. Bu botların bir web sitesinde geçirdikleri süre; sayfa sayısı, site yükleme hızı ve HTTP durumu gibi birçok faktöre bağlıdır. Sitenizde bir site haritası oluşturarak arama motoru botlarının sitenizdeki sayfaları daha hızlı taramalarına yardımcı olabilirsiniz. Site haritası, arama motorlarının farklı sayfalarda gezinmesine yardımcı olmak için siteye yerleştirilen bir XML dosyasıdır.

Site haritalarının oluşturulması kolaydır eğer sitenizde wordpress gibi hazır sistemler kullanıyorsanız bir eklenti yardımıyla site haritası oluşturabilirsiniz veya bir SEO eklentisi kullanıyorsanız, eklentide bulunan site haritası oluşturma özelliğini kullanabilirsiniz. Site haritasındaki sayfaların dizine eklenmesini kolaylaştırmak için, web sitenizi Google Arama Konsolu’na eklemeniz gerekir. 

Bir site haritası sayfa hiyerarşisine göre oluşturulduğundan, tarayıcı hangi sayfanın daha önemli olduğunu anlayabilir. Site haritası, içeriğin güncelliği hakkında da bilgi verir.

6. Robot.txt

robots txt - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Robot.txt, site haritası kadar önemlidir. Her web sitede, site içindeki bazı sayfaların dizine eklenmesini engellemek için önceden tanımlanmış bir robot.txt dosyası vardır. Web sitenizde, robot.txt dosyasının bulunmaması SEO için sarf ettiğiniz çabalara zarar vermez. 

Web sitenizde Robot.txt dosyasının olup olmadığını kontrol etmek için sitenizde http://www.siteadi.com/robots.txt dosyasını arayın.

7. Site Hız Optimizasyonu

site hiz optimizasyonu - Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

Günümüz kullanıcıları daha az sabırlı ve göz açıp kapayıncaya kadar geçen sürede açılan sitelere göz atmayı daha çok tercih ederler. Kısa sürede açılan siteler hem arama motorları hem de kullanıcılar tarafından sevilmektedir. Sayfa yükleme süresi uzun olan siteler çok fazla tercih edilmez. Sayfa yüklenme hızını azaltmak için site hızı optimizasyonu yapmanız gerekir.

Sayfa yükleme süresini azaltmanın en iyi yolu, JavaScript, CSS ve resim gibi birkaç sayfa öğesinin boyutunu küçültmektir. Sayfa yükleme süresinin bir kısmı bu öğeler tarafından harcanır ve bunların uygun şekilde optimize edilmesi, web sitenizin sayfa yükleme süresini düşürür. 

Buna ek olarak, Angular JS ve React gibi modern çerçevelere uyum sağlamak web sitenizin hızını artırabilir. Google, kullanıcılara kesintisiz kullanıcı deneyimi sunan siteleri arama sonuçlarında her zaman daha üst sıralarda gösterir. Web sitenizin teknik SEO sorunlarından arındırılmış olmasını sağlamak, organik sıralamaları iyileştirmede yardımcı olacaktır.

Web sitenizin yüklenme hızını artırmak için, WordPress hız optimizasyonu rehberini okuyabilirsiniz.

Sonuç

Umarım, site içi SEO optimizasyonu ile ilgili anlattığım tüm bilgiler sizlere yardımcı olmuştur. Bu yazı, yeni seo teknikleri öğrendiğim zaman veya arama motorları tarafından yapılan algoritma güncellemesi sonucunda, yeni seo teknikler ortaya çıktığı zaman güncellenecektir. Bu kılavuzda sayfa içi SEO faktörlerinden birini atladığımı düşünüyorsanız, yorumlar bölümünden bana bildirebilirsiniz. 

Yazar: Mehmet Emin Soylu

Ben Mehmet Emin Soylu 2008 yılından bugüne, İnternet ve teknoloji ile ilgileniyorum. Teknoloji, tasarım ve eğitim gibi konularda yazılar yazıyorum.

1 thoughts on “Site İçi SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır? 2022

    Uğur Bülent

    (30 Ocak 2020 - 21:24)

    Çok kapsamlı ve doyurucu bir yazı olmuş teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir