Akıllı saatlerin tarihsel gelişimini anlattığım bu makaleyi, 2014 yılında teknoolay.com internet sitesinde yayımlamıştım. Benzer yazıların olmayışı ve bu alandaki kaynak ihtiyacını gidermek amacıyla, güncelleyerek yayımlıyorum. Geçmişten günümüze akıllı saatleri anlattığım bu yazıda, Akıllı saatlerin gelişimini inceledim ve bu gelişimi tarihsel bir çizgide anlattım.
İlk olarak 1900’lü yıllarda ortaya çıkan akıllı saatler henüz teknolojik bakımdan yetersiz olsa da o günlerde çığır açan gelişmeler arasında yerini koruyor. İlk akıllı saatler birden çok işleve ve yeterli donanıma sahip değildi; ancak bu durum geçmişteki akıllı saatlerin günümüzdeki akıllı saatlere ilham kaynağı olduğu gerçeğini değiştirmez. Haydi, akıllı saatleri incelemeye geçelim.
Yazıda Neler Var?
Akıllı Saatlerin Tarihsel Gelişimi
Expo Saat Kamera – 1905
1905 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde tanıtılan ve 1939 yılında satışa sunulan “Expo Saat Kamera” kolay taşınabilir bir cep saati şeklinde üretildi. 1900’lü yılların çığır açıcı gelişmelerinden biri oldu. O zamanlar son derece popüler olan “saat kamera” daha çok gizli kamera şeklinde istihbarat toplamak amaçlı kullanıldı. Expo Saat kamera günümüzdeki akıllı saatlerin atası ve ilham kaynağı konumundadır.
Çift Kanallı Radyo Bileklik – 1946
Dedektif çizgi romanlarında gördüğümüz bu saat ise RF frekansı kullanarak iletişim kurmaya imkan tanıyordu. Daha sonraki yıllarda ve günümüzde birçok akıllı saat üreticilerine ilham kaynağı olmuştur.
Pulsar P1 – 1972
Pulsar P1 ile 1972 yılında yayımlandı ve saatleri dijital çağa taşıdı. Oldukça hareketli parçalardan oluşan bir elektronik mekanizma kullanarak, ilk LED saati kullanıcılara sundu. Orijinal versiyonu 2.100 dolardan satışa çıkarıldı. (O zamanındaki bir araba fiyatı) Saatin daha ucuz modeli, P2 canlı James Bond filminde yer aldı. Sadece 400 adet üretilen bu saat o zamanın ünlü isimleri:Elvis Presley,Yul Brynner, tarafından kullanıldı.
Seiko Data-2000 – 1983
O dönemdeki bu zamana kadar yapılan akıllı saatlerin bilgisayar gibi kullanılan ilk saati olmaya özelliği taşıyor. Bir dijital saat klavye ile eşleştirilmiş 1.000 karakter depolayabilme özelliğine sahipti. Saat ile klavye iletişimini “Elektromanyetik Bağlanma” yoluyla kablosuz olarak sağlıyordu. Veri transferi: 32 KHZ taşıyıcı frekansı 2.048 bit /saniye veri aktarımı yapıyordu. Günümüz teknoloji ile o zamanın teknolojisini kıyasladığımızda hakikaten çok gelişmiş bir akıllı saat demek mümkün.
IBM WatchPad – 2000
2000’li yıllar teknolojik açıdan birçok gelişmelere sahne oldu. Bu gelişmelerden birisi de 2000 yılında IBM tarafından üretilen “IBM WatchPad” Linux tabanlı çalışan ilk akıllı saat prototipi. Linux’un geniş olanaklarından yararlanan “WatchPad“ IBM ile Japonya’nın “Citizen Watch” şirketiyle işbirliği içinde ortak bir çalışma sonucu yapılmıştır. 74 MHz işlemci hızına sahip cihaz 32 Bit ARM işlemci üzerinde Linux işletim sistemiyle çalışıyor. Hafızası ise iki model olarak: 16 Mb ve 8 Mb seçeneklerinden oluşuyor. Ekranı tek renk LCD panelden oluşuyor. Güvenlik için parmak izi tanıma ve kullanıcısının hareketlerini algılayan ivme sensörü bulunuyor. Ayrıca IrDA, RS232C ve Bloetooth ağ arayüzleri vardır. Üzerinde bulunan mikrofon ve hoparlör ile bluetooth 1.1 arayüzünü kullanarak cihazlar ses ile kontrol edilebilir.
Microsoft SPOT – 2004
Microsoft’un Akıllı Kişisel Nesne Teknolojisi (SPOT)
SPOT ile kullanıcılara Windows Messenger anlık iletilerinin yanı sıra kişiselleştirilmiş haber başlıklarını, stok güncellemeleri ve hava tahminlerini almak için etkin MSN Direct Ağı tarafından desteklendi. Ekran çözünürlüğü 90×126 gibi küçük boyutta olması kullanıcıları zorladı. FM radyo sinyali kullanarak bir özel ağ oluşturdular. Ancak kırsal alanlarda cihazın verimli çalışamaması kötü bir etki oluşturdu. Cihazın tüm özelliklerinden faydalanmak için yıllık 60 $ ücret istenmesi de kullanıcılar tarafından hoş karşılanmadı. Bütün bu olumsuzluklar neticesinde Microsoft 2008 yılında projeyi askıya aldı.
LG GD910 Watch Phone – 2009
D910 1.43-inch, 256K renkli, dokunmatik bir ekrana sahip. Dokunmatik ekran sayesinde telefon menülerinde kolayca dolaşabiliyoruz. Ancak ekranın ufak olmasından dolayı mesaj yazarken veya telefon numaralarını ararken doğal olarak biraz zorluk çekiyoruz. Menülerde dolaşırken GD910 kendisinden beklenen her türlü içeriğe sahip olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Sonuçta bu klasmanda bir telefondan internete girmesini, e-mail gönderebilmeyi, çok rahat sms yazabilmeyi beklemiyoruz.
Hatta sesli arama özelliği sayesinde menülerde dolaşmak dışında ekranımızla fazla bir isimiz olmayacağını söyleyebilirim. Değişik kordon yapını kavramamız biraz zaman alıyor(videolardan da anlayacaksınız:)) olsa da, GD910’un hafif olusu, şık kordonu ve geniş gümüş rengi ekranıyla saat görevini de çok iyi bir şekilde gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca değişebilen saat temaları o kadar şık ki, kolumuzda piyasadaki pek çok saatten daha güzel durduğunu söyleyebiliriz.
Bağlantı Özellikleri:3G – Bluetooth – Gprs – Edge
Dijital Kamera Kalitesi: 0,3 MP
Bekleme Suresi:250 Saat
Konuşma Süresi:120 Dakika
Pebble – 2012
Bundan 10 sene sonra hepimizin kolunda bir akıllı saat olacaksa, buPebblesayesinde olacak. En azından bazıları böyle düşünüyor. Bazılarına göreyse Pebble bir akıllı saat bile değil. Ancak bir gerçek var ki saat, Kickstarter’daki fon toplama başarısıyla ve ölmüş görünen bir ilgi alanını canlandırmasıyla bolca beğeni ve takdir toplamıştı. Pebble’ın en çok konuşulan, tartışılan tarafı, ise tasarımı. Akıllı saat, görünümüyle basit bir saatten farksız gibi görünüyor; ancak yine de ince bilekler için fazla büyük olabilir.
Pebble için ağır demek zor, ancak çok hafif de değil ve ince kollu herhangi bir giysi giydiğinizde saat giysinize takılabilir. Sony Smartwatch 2 bu konuda bizce daha iyiydi. Saat farklı boyutlarda sunulmadığından bu sorunu aşmak da mümkün değil. Ancak bizce çoğu kullanıcı Pebble’ı yeterince rahat bulacak.
Saatin sol tarafındaki büyük düğme, giriş düğmesi görevini üstlenirken, sağ taraftaki üç düğme yukarı kaydırma, aşağı kaydırma ve seçme işlevlerini görüyor. Sol taraftaki düğmenin altında kutudan çıkan manyetik şarj cihazını bağlamaya yönelik üç temas noktası var. Cihazınızı tek şarj etmenin yolu da ne yazık ki bu.
Su geçirmezlik özelliğine sahip Pebble ile tuzlu suda yüzmeniz mümkün. 45 metreden derine inmedikçe sorun yok.
Pebble, kutusundan çıktığı haliyle temel olarak bir uyarı cihazı işlevi görüyor ve onunla etkileşim kurmanıza pek ihtiyaç duymuyor. Entegre bir işlev sayesinde telefonunuzda çalan müziği kontrol edebiliyor, parçaları atlayıp duraklatabiliyorsunuz. Saat, gelen aramaları gösterip, üzerindeki düğmeler yoluyla onlara cevap vermenize veya geri çevirmenize de izin veriyor.
Sony SmartWatch 2 – 2013
Giyilebilir teknolojiler iyice hayatımıza girmeye başladı. Akıllı telefonlar derken, akıllı saat, akıllı ayakkabı, gözlük gibi daha birçok ürün geliştiriliyor veya proje aşamasında. Bazılarının piyasaya sürülmesine biraz daha zaman var. Mesela merakla beklediğim Google Glass bunlardan bir tanesi.
Neyse konuyu fazla dağıtmadan esas meseleye Sony’nin akıllı saatine geçelim. SmartWatch 2 duyurulduğunda ilgimi çeken cihazlardan biri olmuştu. Daha öncesinde farklı birkaç tane akıllı saat tecrübem olmuştu, ama tam olarak istediklerimi verememişlerdi. Ama SmartWatch 2’nin açıklanan özellikleri dikkatimden kaçmadı.
Samsung Galaxy Gear – 2013
Akıllı telefon ve tabletlerin yükselişi son hızlarıyla sürerken, bir yandan da giyilebilir teknolojilerle giderek yakınlaşmaya başladık. Birkaç yıl öncesine kadar Apple’ın iWatch isimli akıllı saatinden söz ederken (ki hala bekleniyor), şimdiler de Sony ve Samsung gibi firmalar tarafından üretilen ilk akıllı saat modellerini kullanabiliyoruz. Bir süre önce yaptığımız incelememizde, Sony’nin akıllı saati SmartWatch 2’yi masaya yatırmıştık. Şimdiki konuğumuz ise, Samsung’un Galaxy Gear’ı oluyor. Bakalım Gear, ne gibi özelliklere sahip.
Kordona baktığımızda ise, sol tarafta 1.9MP değerdeki kamera, alt kısımdaki metal kelepçede de hoparlör dikkat çekiyor. Peki bu saat nasıl şarj oluyor? Bunun için ürünün kutusunda gelen şarj yatağını ve microUSB kablosunu kullanıyoruz. Saatin çerçevesinin hemen arka tarafında hem eşleştirme noktası, mikrofonlar, hem de şarj bağlantı noktası yer alıyor.
Qualcomm Toq (2013)
Yavaş yavaş ağırlığını hissettirmeye başlayanGiyilebilir teknoloji trendine 2013’ün sonlarına doğru resmi olarak adım atan teknoloji gurusu şirketlerden Qualcomm‘un akıllı saati Toq‘u yakından inceledik.
Mirasol teknolojisi sayesinde ekranı son derece net bir şekilde görülen, tasarımıyla tatmin edici bir düzey sergileyen Qualcomm Toq‘a uygulama yüklenebiliyor, ayrıca cihazın bataryası Sony, Samsung gibi rakip markaların giyilebilir teknoloji cihazlarına kıyasla daha performanslı şekilde kullanım vaat ediyor.
Akıllı telefonunuz üzerinden mesajlarınızı, takviminizi görebileceğiniz Qualcomm‘un akıllı saati sadece Android uyumlu. Diğer detaylar aşağıda yer alan inceleme videomuzda.
Android Wear – 2014
Ve 2014’ün akıllı saati android wear ! Gün geçtikçe teknoloji şirketlerinin daha çok önem verdiği bir alan haline gelen giyilebilir teknolojilerde özellikle akıllı saat ve akıllı bilekliklerin geleceği oldukça parlak. Bu anlamda Samsung ve Sony gibi devlerin ardından Google’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı proje ortaya çıktı. Giyilebilir Android projesi giyilebilir cihazlarda kullanılması planlanan özel bir Android sürümü aslında.
Bu işletim sistemine sahip cihazlar ile kullanıcılar hız, mesafe ve koşu gibi aktiviteleri gerçek zamanlı olarak görebilecek. Google Now servisini de bu özel Android sürümüne dahil eden Google bu sayede bu servisini de kullanıcılarına sunmuş olacak.Google Now ile kullanıcılar başta randevular olmak üzere pek çok konuda hatırlatma ayarlayabiliyor,kendi takvimini belirleyebiliyor. Android Wear’ı kullanan akıllı saatler yine aynı işletim sistemini kullanan telefon veya tabletlere bağlanarak bildirimleri ekranda görebilecek.
2015 yılından sonra çıkan akıllı saatler
Samsung Gear S2 – Gear S2 Classic
2015 yılının ilk çeyreğinin en başarılı akıllı saatlerinden biri olan Samsung Gear S2, özellikle etkileyici tasarımı ve nispeten uygun fiyatı ile dikkatleri çekti.Fiziksel olarak saatin etrafını saran bezel ile kullanım kolaylığı sağlayan cihaz, bu yönü ile rakiplerinin oldukça ilerisinde. Gorilla Glass 3 korunan Gear S2, IP68 sertifikası sayesinde suya ve toza karşı da dayanıklı durumda.
Pebble Time – Time Round
Akıllı saat pazarının ilk oyuncunlarından olan Pebble, 2015 yılında duyurduğu Time ve Time Round modelleri ile geçmişteki başarısını devam ettirdi. Rakiplerine oranla uygun fiyatlı olmaları ile dikkat çeken modeller, uzun pil ömürlerine de sahip.
Apple Watch
2015‘in 3. çeyreğinde karşımıza çıkan Apple Watch, belki de 2015 yılının en çok merak edilen akıllı saatiydi. Apple Watch ile akıllı saat pazarına giriş yapan Apple, bizlere oldukça şık ve işlevsel bir akıllı saat sundu.
LG Watch Urbane
2015 yılının en şık akıllı saatlerinden biri olan LG Watch Urbane, 2015 yılının başında karşımıza çıktı. Akıllı saat pazarının en lüks ürünlerinden olan LG Watch Urbane‘nin LTE modeli de mevcut durumda.
Moto 360
IFA 2015 etkinliğinde boy gösteren 2. nesil Moto 360, 42mm ve 46mmolmak üzere iki farklı boyut seçeneği ile karşımıza çıktı. Özellikle tasarım anlamında pazarın en başarılı modellerinde olan Moto 360, 2. nesil modeli ile daha uzun pil ömrü vadediyor.
Huawei Watch
ık ve elegan tasarımı ile dikkatleri çeken Huawei Watch, MWC 2015etkinliğinde karşımıza çıkmıştı. Android Wear işletim sistemini kullanan Huawei Watch, toplamda 130 bileşenden oluşuyor.400 x 400 piksel çözünürlüğüne sahip 1.4 inçlik bir ekran ile karşımıza çıkan Huawei Watch, soğuk dövülmüş paslanmaz çelikten imal ediliyor. Rakiplerine oranla yüzde 40 daha sağlam olan Huawei Watch, 300 mAh bataryaya sahip.
Mehmet Emin Soylu | (c) 2014
5 thoughts on “Geçmişten Günümüze Akıllı Saatler”
Cihad Çimen
(30 Kasım 2017 - 20:49)Sitenizi beğenerek takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.
Nesrin Vural
(28 Temmuz 2019 - 02:40)Şimdiye kadarki bulduğum en kapsamlı makale bu. Teşekkürler
Ahmet Selçuk
(30 Temmuz 2019 - 06:59)Akıllı saatlerin geçmişi üzerine kapsamlı bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Cem Serçe
(23 Ağustos 2019 - 23:24)Açıkça bir kez daha teşekkür etmek istedim. Web blogunuz aracılığıyla birçok insanı eğitmek için ne kadar harika bir iş çıkardığınıza inanıyorum.
Ahmet Çalık
(15 Ekim 2019 - 21:38)Yazı için teşekkürler. Akıllı saatlerin gelişimi üzerine okuduğum en iyi makale.