İnternetten para kazanmak için çeşitli yollar mı arıyorsunuz? Bu yazıda bir wordpress blog oluşturarak nasıl para kazanacağınızı anlatıyorum. WordPress, gezegendeki en büyük yayın platformudur ve tüm web sitelerinin %27’sinin altyapısını oluşturmaktadır. Bir bloğunuz varsa ve yazmayı seviyorsanız, bunu çevrimiçi para kazanmak için kullanabilirsiniz.
Uyarı: Öncelikle belirtmeliyim ki bu yöntemleri kullanarak hızlıca zengin olamazsınız. Online para kazanarak hızlıca zengin olmanın bir yolunu arıyorsanız, o zaman yanlış yerdesiniz. İnternette ‘bunu yapın zengin olacaksınız’ diyenlere kanmayın. Pahalı arabaların, konakların veya plajda güneşlenen kişilerin fotoğraflarına kanmayın. Bunların hepsi sizi dolandırmak için planlanmış oyunlardır.
Bu makale diğer “çevrimiçi para kazanma” makalelerinden farklı olarak, WordPress kullanarak evde yasal yollardan nasıl para kazanılacağına dair kapsamlı bir rehberdir. Bu yöntemlerin çoğu, başlangıç için biraz zaman veya para yatırımı gerektirir.
Bu yöntemlerden herhangi birini kullanmaya başlamadan önce bir WordPress bloğuna sahip olmanız gerekir. Sitemizde yer alan: Yeni başlayanlar için sıfırdan wordpress blog oluşturma rehberimiz size blog oluşturabilmeniz için rehberlik edecektir. Bloğunuzu ayarladıktan sonra bu kılavuzu okumaya devam edebilirsiniz.
Yazıda Neler Var?
Blog İçeriğinizden Para Kazanın
Blog sitenizden nasıl para kazanacağınızı düşündüğünüzde, akla gelen ilk şey reklamdır. Evet, WordPress’te reklamlarla para kazanmak mümkündür, ancak blog içeriğinizden para kazanmanın başka yolları da vardır. İşte işe yarayan birkaç yöntem:
1. Satış Ortaklığı Pazarlama ile Para Kazanın
Bağlı kuruluş pazarlaması, blogcular arasında en sık kullanılan ikinci para kazanma stratejisidir. Temel olarak, okuyucularınıza ürün ve hizmetler önerirsiniz ve bir satın alma işlemi yaptıklarında bir tavsiye komisyonu alırsınız. Bağlı kuruluş pazarlamasının anahtarı, kullandığınız ve güvendiğiniz, yüksek kaliteli ürünler ve hizmetler önermektir.
Buna benzer pek çok ürün ve hizmet çevrimiçi ortamda katılabileceğiniz ortaklık programlarına sahiptir. Her sektör için uygun program programları vardır. Satış ortaklığı pazarlamaya başlamakla ilgileniyorsanız, okuyucularınızın da ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz ürünleri düşünerek başlayabilirsiniz. Ardından, kaydolabileceğiniz bir bağlı kuruluş programlarının olup olmadığını görebilirsiniz.
Tanıtımını yapabileceğiniz çok sayıda site bulunmaktadır bunlardan bazıları:
- Amazon
- Commission Junction
- ShareASale
Tanıtılacak ürünleri seçtikten sonra, ortaklık bağlantılarınızı yönetmek için ThirstyAffiliates gibi bir WordPress eklentisini kullanabilirsiniz.
Bu eklenti, yazılarınıza hızlıca bağlantılar eklemenizi, markalı bağlantılar oluşturmanızı, anahtar kelimeleri otomatik olarak bağlantılarla değiştirmenizi ve hatta her bağlantının sitenizde nasıl performans gösterdiğini görmenizi sağlar.
Bağlı kuruluş pazarlaması para kazanmanın en kolay yoludur çünkü çok çeşitli ürünleri tanıtabilirsiniz. Walmart, BestBuy, Amazon ve diğerleri gibi hemen hemen her popüler mağazanın bir ortaklık programı vardır.
2. Google AdSense İle Para Kazanın
Google Adsense , bloğunuzdan para kazanmak için kolay bir yoldur. Tek yapmanız gereken Google’dan web sitenize bir komut dosyası eklemek ve reklamları göstermeye başlamak.
Bir kullanıcı reklamı her tıkladığında ödeme alırsınız. Bunlara TBM reklamları denir.
TBM nedir?
TBM, “tıklama başına maliyet” anlamına gelir. TBM reklamlarını Google Adsense’de görüntüleyerek, web sitenizdeki bir reklam bir ziyaretçi tarafından tıklandığında belirli bir ücret alırsınız. Tıklama başına maliyet, reklam veren tarafından belirlenir. 1000 görüntüleme başına ödeme almaya BGBM reklamları denir. Google Adsense, başlangıçta çevrimiçi para kazanmanın iyi bir yoludur.
3. Doğrudan Reklam Yayınlamak İçin WordPress Reklam Eklentisi kullanın
Google AdSense’in ayarlanması kolaydır, ancak kazanabileceğiniz para miktarı sınırlıdır. Her bir tıklama kazancı değişecektir. Doğrudan web sitenizdeki banner reklam alanını satmak daha kazançlı olabilir. Parayı kesen bir aracıya güvenmek yerine, fiyatı ve şartları kendiniz belirliyorsunuz.
Yukarıda, tıklama başı veya bin gösterim başına ödeme yaptığınız TBM ve BGBM reklamları arasındaki farktan bahsettik. Banner reklamları satmak için bu modellerden birini kullanabilseniz de, çoğu blogcu bunun yerine sabit bir ücretle reklam alanını satmaktadır. Sabit bir ücret almak, görünümleri veya tıklamaları takip etmekten daha kolaydır.
Tabi bu yöntemi kullanmak, Google AdSense’i kullanmaktan çok daha fazla iş gerektiriyor. Web sitenize biraz kod eklemek yerine, fiyatlandırma pazarlığı yapmak, bir anlaşma ve şartlar bulmak; faturalama gibi idari işlerle ilgilenmek zorundasınız.
Ancak, bir WordPress reklam yönetimi eklentisi kullanmak işlemi kolaylaştırabilir. Web sitesi sahipleriyle ve reklam verenleri buluşturan bu eklentiler arasından BuySellAds‘ı öneriyorum.
4. Sponsorlu Blog Yazıları Yazın
Bazı blogcular, reklamları kitlelerine göstermekle ilgilenmez ve bloğundan reklam olmadan nasıl para kazanabileceğini merak eder. Bazı okuyucular, reklamlara kızabilir ve reklam engelleyici kullanabilir. Bu sebeple Adsense gelirleriniz düşebilir.
Bir blogdan para kazanmanın alternatif bir yolu da sponsorluklardır. Sponsorluklar aynı spor dallarında, TV şovlarında veya diğer sektörlerde olduğu gibi çalışır. Temel olarak, bir şirket size ürünlerini temsil etmeniz, bunun hakkında konuşmanız ve okuyucularınız için tanıtmanız için para öder.
Başlamak için, trafik istatistiklerinizi, sosyal medya takipçilerinizi, kitle demografilerini ve sitenize reklamverenlere daha çekici hale getirecek diğer verileri ayrıntılarıyla anlatan tek sayfalık bir medya kitini bir araya getirmek iyi bir fikirdir. Ardından, sponsorluk anlaşması yapmak için şirketlere başvurabilirsiniz.
Sponsorlu içerikleri yayınlarken, bölgenizdeki yasalar hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde, sponsorlu bir içerik yayınlayan bir blogcu, FTC’nin Onay Kılavuzlarına uymalıdır.
5. Web Site Satarak Para Kazanın
Bir WordPress web sitesi oluşturmayı biliyorsanız, o zaman çoğu insandan çok daha önde olursunuz. Bir WordPress bloğu oluşturabilir ve trafik çekmeye başlayabilirsiniz ve iyi bir konuma getirdikten sonra siteyi güzel paralara satabilirsiniz. Bunun için, talep edilen web sitelerinin türünü ve bunları nasıl fiyatlandırıp satacağınızı bilmeniz gerekir. Açık artırma siteleri olarak hizmet veren flippa.com, alanadlari.com gibi platformalar web sitelerini satmak için aracılık yaparlar.
Web Sitenize Ücretli Üyelik Seçenekleri Ekleyin
Reklam satmak veya sponsorlu yayınlar almak istemiyorsanız, bloğunuzdan çevrimiçi olarak para kazanmanın birçok yolu vardır. Popüler bir yöntem, kitlenizin sitenizin belirli içeriğine veya alanlarına erişmek için ödeme yapmasıdır. İşte bunu yapmanın birkaç yolu.
6. Sadece Sınırlı Üyeler İçin İçerik Oluşturun
En sadık okuyucularınız ve hayranlarınız çalışmalarınızı daha fazla okumak için ödeme yapmak isteyebilirler. Daha derinlemesine blog yayınları, indirmeler, videolar, ses içeriği ve daha fazlasına erişebilmeleri için yalnızca üyeler için bir alan oluşturabilirsiniz.
Üyelik siteleri büyük bir zaman yatırımı olabilir çünkü sürekli ödeme yapan üyeleriniz için premium içerikler oluşturmalısınız.
7. Özel Forum Sitesi Oluşturun
Ücretli bir üyelik sitesi oluşturmak için bir başka seçenek de kullanıcıların erişim sağlamak için ödemesi gereken özel forumlar oluşturmaktır. Forumlar, izleyicilerinizin sizden bire bir tavsiye alması için harika bir yoldur. Topluluğun diğer üyeleri de birbirleriyle etkileşimde bulunabilir ve yardımcı olabilirler. Bir forumu yönetmek çok fazla zaman ve iş gerektirse de ücretli bir forum WordPress sitenizden sürekli gelir elde etmenin harika bir yoludur.
WordPress Dizin Sitesi Oluşturun
WordPress ile çevrimiçi para kazanmak için başka bir seçenek bir dizin veya listeleme web sitesi oluşturmaktır.
İşte size yardımcı olacak birkaç farklı dizin fikri.
8. Ücretli bir İş Rehberi Oluşturun
Web dizinleri, botlar her şeyi otomatik olarak endekslemeye başlamadan önce webin ilk günlerini düşünmenizi sağlayabilir, ancak bunlar tamamen eski değildir.
Genel web dizinleri artık gerekli değildir, ancak yerel veya niş dizinler son derece yararlı olabilir. Dizinler yerel işletmelerin incelemelerini toplayabilir, belirli bir konuda en iyi podcast’leri paylaşabilir veya belirli bir alanda en iyi ürünleri listeleyebilir.
9. Ücretli Etkinlik Takvimi Oluşturun
İnsanları etkinliklerini duyurmaları için ücretlendirdiğiniz bir etkinlik takvimi oluşturabilirsiniz. Bu, daha önce kurulmuş bir kitleniz varsa da işe yarar, çünkü işletmeler kitlenize ulaşmak için ödeme yapmak isteyecektir. Ücretli etkinlik takvimi, yerel veya sektöre özel web siteleri için iyi bir para kazanma yöntemidir. Yerel şehrinizdeki etkinlikleri, belirli bir sektördeki konferansları, hatta web seminerlerini veya canlı yayın etkinliklerini duyurmayı seçebilirsiniz.
WordPress ile Dijital Ürünler Satın
WordPress ile çevrimiçi blog oluşturmada para kazanmak için daha az bakım gerektiren bir yol arıyorsanız, o zaman kendi dijital ürünlerinizi satmak iyi bir seçim olabilir. Ürünü ön plana çıkarmak için zaman harcamanız gerekse de, oluşturduktan sonra işler kolaylıkla hâllolacaktır.
İşte web sitenizde oluşturabileceğiniz ve satabileceğiniz birkaç dijital ürün.
10. WordPress’te E-Kitap Satma
E-kitaplar dijital ürünler oluşturmak için bariz bir seçimdir. Yazmaları ve üretmeleri nispeten kolaydır. Bir süredir blog yazıyorsanız, eski blog yayınlarınızdan bazılarını toplayabilir ve bunları bir kitabın bölümlerine dönüştürebilirsiniz.
Kitabınız yazıldıktan sonra, Canva gibi bir aracı kullanarak bir kapak tasarlayabilir ve e-kitabınızın bir PDF’sini oluşturabilirsiniz.
Dijital indirmeler için, Easy Digital Download’ı öneriyoruz. Kullanımı oldukça kolaydır ve çevrimiçi mağazanızı oluşturmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm özellikleri içerir.
11. Çevrimiçi Kurslar Düzenleyin
Kurslar genellikle e-kitaplardan çok daha yüksek bir fiyatla satılır. Kursunuz için dersler ve ayrıca indirmeler, slaytlar, kontrol listeleri, şablonlar vb. Eklemek istediğiniz destekleyici materyalleri oluşturmanız gerekir. Kursunuz için kişiselleştirilmiş destek sunmak isteyip istemediğinize de karar vermeniz gerekecektir.
Bazı siteler her kursun iki aşamasını sunar: desteği olmayan temel sürüm ve e-posta desteği olan premium sürüm. Kursunuz hazır olduğunda bir Eğitim Yönetim Eklentisi kullanmanız gerekir.Bunun için LearnDash veya MemberPress kullanmanızı öneririz .
12. Ücretli Web Semineri Düzenleyin
Web seminerleri, izleyicilerinizi geliştirmek, deneyiminizi paylaşmak ve işinizi büyütmek için harika bir yoldur. Web seminerleri çevrimiçi kurslara benzer, ancak bir web semineri canlıdır ve genellikle bir soru-cevap bölümü içerir.
WordPress, ücretli bir web seminerine ev sahipliği yapmayı kolaylaştırır. Sitenizi web seminerine ev sahipliği yapmak için veya sadece web seminerinizi tanıtmak ve katılımcıları kaydetmek için kullanıyor olsanız da, web semineri başarınız için çok önemlidir.
WordPress Kullanarak Çevrimiçi Hizmetler Satın
Çevrimiçi para kazanmak için kolay yollar arıyorsanız, hizmetleri satmaya başlamak en hızlı yoldur. Bir ürün oluşturmak ya da ürünlere yatırım yapmak için ön yatırım gerekmez
Bunun yerine, web sitenizde sadece bir “beni işe alın” sayfası oluşturabilir ve ilk müşterinizi aramaya başlayabilirsiniz.
13. Freelance Hizmetler Sunun
Bir Freelancer olarak yeteneklerinizi ve uzmanlığınızı sunarak gelir elde etmeye başlayabilirsiniz. Serbest meslek (Freelance) çevrimiçi para kazanmanın popüler bir yoludur, çünkü önceden bir zaman veya para yatırımı gerektirmez. Hizmetlerinizi mevcut kitlenize sunmaya başlayabilirsiniz. Serbest çalışmaya başladığınızda, müşterilerinizden fatura almak ve ödemeleri almak için bir yol gerekir. FreshBooks kullanmanızı öneririz , ancak WordPress için başka faturalandırma eklentileri de vardır.
14. Kendi Danışmanlık İşinizi Kurun
Danışmanlık, bloğunuzdan çevrimiçi para kazanmanın ve uzmanlığınızı paylaşmanın başka bir yoludur. Bir danışman, hizmetlerinizi sunmak yerine, müşterilerinin daha etkili olabilmesi için tavsiye ve strateji sunar. Serbestleştirmede olduğu gibi, başlangıç yatırımı yoktur. Mevcut bloğunuzda danışmanlık hizmeti vermeye başlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey, kullanıcıların daha fazla bilgi talep edebilmesi için formlu bir sayfa oluşturmak.
Kolayca profesyonel, mobil uyumlu bir form oluşturmak için WPForms eklentisini kullanmanızı öneririm.
15. Bir Koç Olun
Eğer “danışman” sizin için doğru iş değilse, bunun yerine koç olmayı düşünebilirsiniz. Bir yaşam koçu, hedefleri belirlemek ve yaşamını iyileştirmek için tavsiye, rehberlik ve hesap verebilirlik sunar. Blog koçları, yazı koçları vb. gibi başka koç türleri de vardır.
Uzmanlık alanınız ne olursa olsun, koçluk oturumlarıyla izleyicilerinize bire bir yardım sağlayabilirsiniz. Zaman kazanmak ve müşterileriniz için işleri uygun hale getirmek için, bir rezervasyon formu oluşturarak, okuyucuların doğrudan WordPress bloğunuzdan koçluk oturumları planlayabilmesini sağlayabilirsiniz.
WordPress Kullanarak Fiziksel Ürünleri Çevrimiçi Satın
Dijital ürün veya hizmet satmak, çevrimiçi para kazanmaya başlamanın kolay bir yolu olsa da, gerçekte fiziksel ürün satmak daha çok para kazandırır. İşte WordPress ile ürün satmaya başlamanın birkaç yolu.
16. WooCommerce ile bir E Ticaret Şirketi Açın
Kendi ürününüz hakkında bir fikriniz mi var? Neden kendi online mağazanı açmıyorsun?
WordPress, ücretsiz WooCommerce eklentisini kullanarak bir mağaza oluşturabilir veya mevcut bloğunuza bir mağaza eklemeyi kolaylaştırır. Bir çevrimiçi mağaza açmak çok yorucu olabilir çünkü ürünleri oluşturmanız, satın almanız ve bunları adreslere göndermeniz gerekir.
17. Çevrimiçi Bir Tişört Mağazası Oluşturun
Kendi tişört dükkanınızı oluşturmak çok kolaydır. Neredeyse herkes tişört giyiyor, bu yüzden bir tişört dükkânı açmak bloğunuzdan para kazanmanın harika bir yoludur. Tişört tasarlamak, yaratıcı olmanızı ve izleyicilerinize özel bir şeyler sunmanızı sağlar. Kolay bir para kazanma yöntemidir. Çünkü kendi tasarımlarınızı yüklemenizi sağlayan hizmetler vardır. Sizin için tasarımı tişörte basıp adrese gönderiyorlar ve siz de satılan her üründen kâr payı alıyorsunuz.
Tisho.com da bir mağaza açabilir ve para kazanmaya başlayabilirsiniz.
18. WooCommerce Dropshipping Mağazası Oluşturun
Dropshipping, WordPress web sitenizde ürünleri sıralamadan veya öğeleri kendiniz göndermek zorunda kalmadan bir e-ticaret mağazası oluşturabilmenin başka bir yoludur.
Dropshipping ile mağazayı yaratır, web sitesini yönetir ve müşteri servisini kullanırsın. Ancak bir dropshipping hizmeti siparişlerinizi alır ve müşterilerinize gönderir. Bir dropshipping mağazası oluşturmak için WooCommerce eklentisini kullanabilirsiniz. Süreci otomatikleştirmenize izin veren bir WooCommerce Dropshipping eklentisi oldukça işinize yarayacaktır.
19. WordPress’te Amazon Mağazası Oluşturun
Dropshipping işleminin bir dezavantajı, iyi bir tedarikçi bulmak zorunda olmanızdır; bu da zor olabilir ve bazen büyük bir sipariş vermek zorunda kalırsınız. Bu, çok fazla para yatırmadan başlamanızı zorlaştırabilir. Ürün göndermenize gerek kalmadan bir e-ticaret sitesi kurmanın daha kolay bir yolunu istiyorsanız, bir Amazon Affiliate mağazasını denemek isteyebilirsiniz.
Belli bir alana yönelmek ve sadece o ürünleri satmak mantıklı oalcaktır çünkü, her şeyi satmaya çalışırsan Amazon gibi büyük bir dükkânla rekabet edemezsin. Ancak küçük bir alanda kendinizi farklılaştırabilir ve gerçekten öne çıkabilirsiniz. Amazon ürünlerini blog yazılarınıza veya sayfalarınıza kolayca eklemek için WooCommerce eklentisini kullanabilirsiniz. Bir Amazon Affiliate mağazası oluşturmak için premium WooCommerce Amazon Affiliates eklentisini kullanabilirsiniz.
Tasarımcı veya Geliştirici Olun
Eğer teknik konulara hâkimseniz, kendinizi kodlama ve tasarımda geliştirebilirseniz, WordPress geliştiricisi veya tasarımcısı olabilirsiniz.
20. WordPress İçin Eklentiler Geliştirin
Eklentiler WordPress’i bu kadar esnek ve güçlü yapan araçlardır. Eklentiler, WordPress web sitenizin herhangi bir özelliğini geliştirmenize ve değiştirmenize olanak tanıyan uygulamalar gibi çalışır. Eklentiler, çok basit kod değişikliklerinden karmaşık yazılım uygulamalarına kadar her çeşitte gelir. WordPress’in nasıl çalıştığını ve PHP kodlama bilginiz varsa, kendi WordPress eklentinizi oluşturabilirsiniz.
Bir eklenti geliştiricisi olarak, eklentilerinizi dağıtabileceğiniz birçok yol vardır. Herkes , WordPress eklenti kurallarına uyduğu sürece , WordPress.org eklenti dizinine ücretsiz bir eklenti gönderebilir. Bu, deneyim kazanmak ve kendiniz için bir WordPress eklentisi geliştiricisi olarak ün oluşturmak için harika bir yoldur.
Premium eklentileri satmaya hazır olduğunuzda, bunları Envato gibi bir sitede veya kendi WordPress sitenizde satmayı seçebilirsiniz.
Eklentileri satmak için mevcut WordPress blogunuzu kullanıyorsanız, oluşturduğunuz eklentinin doğrudan hedef kitlenizin bir ihtiyacını karşıladığından emin olmak istersiniz. WordPress sitelerinde hangi problemleri çözmeleri gerektiğini görmek için onlara anket uygulayabilir ve ardından bu sorunu çözen bir eklenti oluşturabilirsiniz. Eklentiyi daha sonra Easy Digital Downloads‘ı kullanarak sitenizde satabilirsiniz.
21. WordPress İçin Tema Yapın ve Satın
Web tasarımı ve geliştirmeden hoşlanıyorsanız, satmak için kendi WordPress temalarınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Bu hem tasarım hem de kodlama bilgisi gerektirir. İyi görünümlü bir tasarımın nasıl oluşturulacağını ve ayrıca WordPress için nasıl kodlanacağını bilmek zorundasınız.
Genesis gibi bir WordPress Tema Freamwork‘ü kullanmak size başlangıç için oldukça yararlı olacaktır.
22. WordPress Sitenizde Grafik Satın
Tasarımı kodlamadan daha çok seviyorsanız, başka bir seçenek WordPress sitenizde grafik tasarlamak ve satmaktır. Stok görüntüler veya logolar gibi grafikler oluşturabilir ve bir e-ticaret eklentisi kullanarak sitenizde satabilirsiniz. Grafiklerinizi satmak için Sutterstock, 123rf gibi çevrimiçi pazarlara da katılabilirsiniz.
Umarım bu makale WordPress’i kullanarak nasıl çevrimiçi para kazanabileceğiniz konusunda güzel fikirler edinmenize yardımcı olmuştur. Azimle ve çok çalışarak, herkes WordPress sitelerinden para kazanabilir.
Mehmet Emin Soylu – WpBeginner
Çeviri ve düzenlemeler yapılarak hazırlanmıştır.
1 thoughts on “İnternetten Para Kazanma Yolları 2022”
İbrahim
(21 Mart 2022 - 18:01)Çok faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler.