flaying v nedir - Kanatlarında Yolcu Taşıyan İlginç Tasarımlı Uçak

Kanatlarında Yolcu Taşıyan İlginç Tasarımlı Uçak

Okunma süresi: 2 dakika

Hollandalı havayolu şirketi KLM, daha iyi yakıt tasarrufu sağlamak için kanatlarında yolcu taşıyabilen V şeklinde bir uçak tasarladı. KLM, fütüristik şeklindeki uçağı “Flying V” daha hafif ve daha aerodinamik hale getireceğini belirtti. Tasarımcıları, bugünün en gelişmiş uçağı olan Airbus A350’den % 20 daha az yakıta ihtiyacı olacağını söylüyor.

Araştırmacılar, uçağın prototip versiyonunun bu sonbaharın başlarında hazır olabileceğini belirtti. Ancak, CNN’e göre uçağın gerçek dünya versiyonunun en az 2040 yılına kadar hizmete girebileceğini belirtti.

Yolcu, kargo ve yakıt depolarını kanatlarında tutan sürdürülebilir bir uçak fikri o zamanlar Berlin Teknik Üniversitesi’nde öğrenci olan Justus Benad ile başladı. Bu fikir, halen KLM ile işbirliği yapan Hollanda’daki Delft Teknik Üniversitesi tarafından daha da geliştirilmiştir.

flaying v 01 - Kanatlarında Yolcu Taşıyan İlginç Tasarımlı Uçak

KLM, gelişmiş Airbus A350 gibi, Flying V’nin 314 yolcu ve 160 metrekare taşıyabileceğini söyledi. Aynı kanat açıklığına sahip olacak, yani aynı kapılara, pistlere ve hangarlara uyabilecek. Şirkete göre, V şeklindeki uçak, uzun mesafeli uçuşları daha sürdürülebilir bir şekilde sağlayacak.

TU Delft’teki proje lideri Roelof Vos bir açıklamasında; “Flying-V, A350’den daha küçük ve mevcut hacim miktarına kıyasla daha az yüzey alanına sahip, bu da daha az hava direnci sağlıyor. Bu aynı zamanda Flying-V’in daha az yakıta ihtiyacı olduğu anlamına geliyor.” dedi.

Uçak aynı zamanda mevcut olan en iyi yakıt verimli turbofan motorlarını kullanıyor. Mevcut model hala jet yakıtı kullanırken, gelecekte elektrikli turbofanları kullanmak için uyarlanabilir olacak.

FlyingV02 1920x960 - Kanatlarında Yolcu Taşıyan İlginç Tasarımlı Uçak

Vos, Flaying V’nin Hollanda havacılık sektörünün sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olacağını belirtti. Yolcular daha uzak mesafelere ve daha sık uçtukça, sektör  havacılık karbondioksit emisyonlarını  2030’un sonuna kadar yüzde 35′ indirmek istiyor. Vos, “Nihai hedefimiz emisyonsuz uçuşlardan biri” dedi . TU Delft’e göre , araştırmacılar ilk uçuk prototiplerini Ekim ayında sunmayı umuyorlar. 

Mehmet Emin Soylu

sciencealert.com

Yazar: Mehmet Emin Soylu

Ben Mehmet Emin Soylu 2008 yılından bugüne, İnternet ve teknoloji ile ilgileniyorum. Teknoloji, tasarım ve eğitim gibi konularda yazılar yazıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir