Hava kuvvetleri bir ordunun en önemli bir parçasıdır. Hava üstünlüğü yerdeki birlikler için koruma ve güvenlik sağlar. Savaş uçakları, hava alanlarını egemen tutmak ve dünyada önde gelen askeri güç olmak isteyen her ülke için bir zorunluluktur. Dünyanın En İyi Savaş Uçaklarını anlattığım bu yazımda, ülkelerin sahip oldukları ve geliştirdikleri savaş uçaklarını inceleyeceğiz.
Şu anda, beşinci nesil jet avcı uçakları en gelişmiş avcı uçaklardır. Amerikan askeri uçak üreticisi Lockheed Martin, beşinci nesil savaş uçaklarının özelliklerini sıraladı, işte o özellikler:
- Silahlıyken çok yönlü gizlilik;
- Radar tespitinden kaçma
- Yüksek performanslı uçak gövdeleri;
- Gelişmiş aviyonik (Uçaktaki her türlü elektronik sistem)
- Diğer sistemlere bağlanabilen (Nato gibi) yüksek derecede entegre bilgisayar sistemleri.
Yazıda Neler Var?
En İyi Savaş Uçakları
1. F-35A Lightning II
ABD Hava Kuvvetleri, 2015 yılında en yeni savaş uçağını tanıttı. F-35’in iniş yeteneklerinde farklılıklar bulunan üç ana çeşidi var. F-35 programının tahmini maliyeti akıllara durgunluk veriyor. ABD hükümeti avcı uçağı için 1,508 trilyon dolar harcadı. Ancak diğer taraftan, Lockheed, USAF’ın 2070’e kadar savaş jetini kullanacağını öngörüyor. F-35 eleştirilmesine rağmen, şu anda havadaki en gelişmiş savaş uçağı olduğu kesinlikle inkar edilemez.
F35’in Özellikleri
2. Su-57
Sukhoi Company tarafından geliştirilen Su-57, teknolojik olarak en gelişmiş Rus savaş uçağı olacak. Beşinci nesil avcı uçak özellikleri listesindeki her unsuru karşılayan ilk avcı uçak. Sergey Bogdan, Su-57’yi 2010’da test eden ilk pilot oldu. F-35’e kıyasla, Su-57, Ruslara araştırma, geliştirme ve üretime hazırlanma konusunda tahmini 100 milyar dolar’a mal oldu.
Su-57’nin, 2019 yılında tam olarak hizmete girmesi bekleniyor. Ancak gazeteciler 2018’de, Suriye’de iki adet Su-57’yi görüntüledi.
Su-57’nin Özellikleri
3. Chengdu J-20
Çin’in en iyi savaş uçağı olan J-20, 2017’de tanıtıldı. 20 yıldan fazla süren geliştirmeden sonra, ilk olarak 2011’de uçtu. İlk uçuşun ardından uçağın tasarımında oldukça az değişiklik oldu. Üretimden sonra ortaya çıkan bazı sorunlara rağmen, Chengdu J-20, Asya’daki ilk beşinci nesil savaş uçağıdır.
Chengdu J-20’nin Özellikleri
4. Shenyang FC-31
FC-31 veya J-31 olarak adlandırılan bu savaş uçağı, Çin Hava Kuvvetleri’nin hizmetine girecek olan ikinci, beşinci nesil savaş uçağıdır. Her ne kadar rakiplerinden daha az gelişmiş olmasına rağmen, Chengdu J-20, hala çok yetenekli bir savaş uçağıdır.
Shenyang FC-31’in Özellikleri
5. Mitsubishi X-2 Shinshin
Japonlar X-2’yi diğer savaş uçağı teknolojileri için bir test yatağı olarak kullanıyor. Bu jet uçağı bir öncü, bundan sonraki model, Japonya’nın mevcut savaş uçağı filosunun yerini alacak. Japon hükümeti, ABD’den F-22 Raptors satın almak için temasa geçti, ancak ABD Kongresi bunun askeri sırlarını açığa çıkarabileceğini düşündüğü için onay vermedi.
İlk Shinshin uçuşu 2016’da başladı ve başarılı testlerin ardından Mitsubishi uçağı üretmeye başladı. X-2, altıncı nesil savaş uçağı olan F-3’ün öncüsüdür. Japonlar F-3’ü 2027’de üretmeyi planlıyorlar.
X-2 Shinshin Özellikleri
6. F-22 Raptor
Dünyadaki ilk beşinci nesil savaş uçağı olan F-22 Raptor, 2005 yılında hizmete girdi. ABD hükümeti, 2011’de Raptor’u iptal etti. USAF’nin (Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri) kritik bir parçası olmasına rağmen artan geliştirme ve bakım maliyetleri, havadan havaya misyon eksikliği, jet üretimine son verdi. Lockheed, 2012’de son Raptor’u USAF’a teslim etti.
Bununla birlikte, F-22 F-35 için öncü oldu. Gizliliği ve sensör füzyonunu birleştiren ilk savaş uçağıydı.
F-22 Raptor’un Özellikleri
7. Eurofighter Typhoon
Listedeki diğer savaş jetlerine göre, Typhoon’un hikayesi en ilginçlerinden biri. Bir İtalyan şirketi olan Airbus, BAE Systems ve Leonardo’nun ortak çalışması sonucunda Typhoon ortaya çıktı. Geliştirme 1983 yılında başladıktan sonra, ilk resmi deneme uçuşu 1994 yılında başladı.
Typhoon gecikmelerden rahatsız oldu. Berlin Duvarı’nın yıkılmasından ve Almanya’daki hükümet değişikliğinden sonra, o zamanki Almanya Şansölyesi projeyi iptal etme sözü verdi. Ancak, program devam etti ve sayısız gecikmeden sonra, Almanya ilk Eurofighter Typhoons’u hizmete sundu.
Eurofighter Typhoon’un Özellikleri
8. JF-17 Thunder
JF-17 Thunder veya FC-1 Xiaolong çok amaçlı bir savaş uçağıdır. Pakistan Hava Kuvvetleri’ne ucuz ve modern bir alternatif sunmak ve çeşitli savaş, bombardıman uçakları gibi geniş bir filosunu sağlamak için Çin ile Pakistan arasındaki ortak bir çalışma tarafından geliştirilmiştir.
2007’de ilk jetler kullanıma sunuldu. O zamandan beri Pakistan Hava Kuvvetleri, JF-17’yi topraklarında çeşitli misyonları sonuçlandırmak için yoğun bir şekilde kullandı. 2013’te PAC Kamra, Block 2 JF-17’nin üretimine başladı – güncellenmiş jet havadan havada yakıt ikmali, daha iyi aviyonik, daha iyi yük kapasitesi, veri bağlantısı ve elektronik harp yeteneklerine sahip.
JF-17 Thunder’in Özellikleri
9. HAL Tejas
HAL Tejas, Hindistan Hava Kuvvetleri’nin 1964’ten beri kullandığı MiG-21’in yerini alan bir Hint savaş uçağıdır. Pilotlar, HAL Tejas’ı yüksek manevra kabiliyeti nedeniyle beğeniyor.
HAL Tejas’in Özellikleri
10. Dassault Rafale
Fransız şirket Dassault tarafından geliştirilen bu savaş uçağı çok amaçlı bir dövüşçüdür. Fransız Hava Kuvvetleri, mevcut filosunu değiştirmek için diğer Avrupa ülkeleriyle anlaşma sağlamak istedi. Anlaşmazlıklar ortaya çıkınca, Fransa kendi avcı uçağını geliştirmeye karar verdi. Rafale savaş uçağı ilk kez 2001 yılında hizmete girdi ve o zamandan beri dünyanın en iyi askeri uçaklarından biri olarak kabul edildi.
Dassault Rafale’nin Özellikleri
Bu yazıyı beğendiyseniz, dünyanın en iyi saldırı helikopterlerini anlattığım yazıyı da okuyabilirsiniz.
Mehmet Emin Soylu – Savaş Uçakları