en guclu balistik fuzeler - En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

Okunma süresi: 9 dakika

Kıtalararası balistik füzeler, nükleer silahları uzun mesafelerdeki hedeflere göndermek için tasarlanmıştır. Bu ölümcül füzeler minimum 5500 km menzile sahiptir. Modern balistik füzeler birden fazla nükleer savaş başlığı taşıyabilir.

Yeni balistik füzelerin bir çoğu, birbirinden bağımsız ve yeniden hedeflenebilir çoklu nükleer başlıkları destekler. Böylece tek bir füze fırlatılarak, her biri farklı hedefi vuracak şekilde planlanmış savaş başlıklarını taşıyabilir.

Balistik füzeler; silo tabanlı, mobil tabanlı ve denizaltı tabanlı olabilir. Mobil balistik füzelerin fırlatılmadan önce tespit edilmesi ve imha edilmesi genellikle daha zordur.

Dünyanın en iyi balistik füzesi hangisidir?

Bu liste; füzenin menzili, yük taşıma kapasitesi, nükleer başlık sayısı, isabet oranı, füzenin dayanıklılığı gibi birçok faktör göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.

Makalede yer alan balistik füzeleri çeşitli özelliklerine göre ve belli bir sayıda sıraladım. Ancak, dünyada bulunan tüm balistik füzelerin son derece yıkıcı olduğunu ve ülkeleri yok edebilecek potansiyele sahip olduğunu unutmamak gerekir. Listede halen geliştirilmekte olan füzeler veya operasyonel kullanıma hazır olmayan füzeler yer almamaktadır.

Yazıda Neler Var?

En İyi Balistik Füzeler

1. Trident II (ABD)

trident II balistik fuze - En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

Trident D5 veya Trident II, denizaltı tarafından fırlatılan balistik bir füzedir. Trident II daha fazla yük, daha uzak menzil ve daha az hata payına sahip Trident C4’ün geliştirilmiş bir versiyonudur. İlk olarak 1990 yılında kullanıma hazır hale geldi.

Bu füze ABD ve İngiltere tarafından olası bir savaş durumuna karşı denizlerde konuşlandırıldı. ABD, füzeleri Ohio sınıfı denizaltıları tarafından taşınırken, İngiliz füzeleri Vanguard sınıfı denizaltıları tarafından taşınmaktadır .

Trident II, tam yükte 8000 km ve düşük yükte 12000 km menzile sahiptir. Trident II diğer füzelre kıyasla en uzun menzile sahip olmasa da, bu füzelerle donanmış balistik denizaltılar, uçuş menzillerine yaklaşarak mesafeyi kısaltabilir.

Her bir Trident II füzesi, her biri 475 kilotonluk 14 savaş başlığı taşıyabilir. ABD ve Sovyetler Birliği’nin ortaklaşa imzaladığı nükleer silahları azaltma anlaşması START I ile bu sayı 8’e düşürüldü. Her savaş başlığı yeniden hedeflenebilir nitelikte tasarlanmıştır. İngiliz füzeleri yerel olarak inşa edilmiş farklı fırlatma araçları kullanmaktadır. İngiliz füzeleri füze başına 12 savaş başlığı taşıyabiliyor.

Trident II, çok hassas ayarlanmış bir füzedir. GPS doğruluğu yaklaşık 90 metredir. Astro navigasyon sistemi ile hedefe yönlendirilir ve fırlatmadan sonra GPS ile hedeflenen nokta değiştirilebilir.

Triden II füzesi sadece etkileyici menzile ve büyük taşıma kapasitesine sahip olmak kalmaz, aynı zamanda isabet oranı da çok iyidir. Trident II’nin diğer balistik füzelere göre bir diğer önemli avantajı, denizaltılar tarafından fırlatılmasıdır. ABD’nin su altı etki alanı çok büyük olduğundan bu denizaltıların okyanus devriyelerin tarafından tespit edilmeleri çok zordur. Bu durum, balistik füzeleri son derece ölümcül yapar. 

Mobil balistik füzeler, sabit merkezli balistik füzelere kıyasla tespit edilmesi zordur. Sabit fırlatma merkezine sahip füzelerin konumları rahatlıkla bilinebilir ve düşman füzeleri tarafından etkisiz hale getirilebilir. Dolayısıyla Trident II füzelere sahip denizaltılar, ülke saldırıya uğradığı zaman ilk saldırıyı atlatabilir ve karşı saldırı yapabilir. Trident II füzelerinin 2042 yılına kadar hizmette kalması planlanıyor.

2. R-36M2 Voyevoda (Rusya)

r36m2 voyevoda balistik fuze - En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

Sovyet yapımı füze ilk olarak 1971 yılında test edildi. Daha sonra batı ülkelerinde SS-18 Satan olarak bilinen bir füze ailesine dönüştü. 1977 yılında 56 adet füze hizmet dışı bırakıldı. Bunların yerini daha modern versiyonları aldı. Bu ailenin son üyesi R-36M2 Voyevoda’dır. İlk olarak 1988 yılında kullanıma hazır hale geldi ve birçok yerde konuşlandırıldı.

Rusya füze motorlarının geliştirilmesinde batılı ülkelere göre hala çok ileridedir. R-36M2 füzesi de bu üstün motor teknolojisinin bir ürünüdür. R-36M2 füzesi, 11000 km menzile sahiptir ve 10 adet nükleer savaş başlığı taşıyabilir. 750 kiloton ile 1 Megaton gücünde nükleer başlıklar taşıyabilir.

Ayrıca 40’a yakın ek saldırı başlığı da taşıyabildiği için, bu füzenin taşıdığı nükleer savaş başlıklarını hava savunma sistemleri ile durdurmak çok zordur. Bazı kaynaklar, nükleer başlıklara sahip tek bir R-36M2 füzesinin Maryland, Vermont ve Rhode Island gibi 3 ABD eyaletini tamamen yok edebileceğini öngörüyor.

Voyevoda, silo tabanlı bir füzedir. Silolar Rusya genelinde dağınık bir şekilde konuşlandırılmıştır. Silo fırlatıcısı ve komuta noktası nükleer patlamaya karşı güçlendirilmiştir. Ancak füzelerin konuşlandırıldığı noktalar bilinmektedir. Yazının başlarında silo tipi füzelerin mobil füzelere karşı dezavantajlarından bahsetmiştim. Bu füzenin listede ikinci sırada olmasının nedeni de bu dezavantajdan dolayıdır. Menzil ve taşıma yükü açısından ABD yapımı Trident II’den açıkça daha üstündür.

SS-18 Satan füzelerinin bazıları eski olmalarından dolayı giderek hizmet dışı bırakılmaktadır. Operasyonel ömrünü tamamlayan füzeler geri çekilmektedir. Şu anda Rus Stratejik Füze Kuvvetleri’nin elinde toplam 58 adet R-36M2 füzesi var. 2020’den sonra R-36 serisi füzelerin yerini, şu anda geliştirilmekte olan yeni RS-28 Sarmat (SS-X-30 Satan 2) füzesi alacak .

3. RS-24 Yars (Rusya)

rs 24 yars balistik fuze - En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

RS-24 Yars Rus yapımı yeni bir kıtalararası balistik füzedir. Batı ülkelerinde SS-29 olarak bilinir. Önceki model RS-12M Topol-M‘nin geliştirilmiş bir versiyonudur. RS-12M ile aynı füze motorunu kullanacak olan Rs-24, hem karada taşınabilir hem de silo tabanlı olarak geliştirildi. 

Rus Stratejik Füze Kuvvetleri tarafından 2010 yılında kullanımına onay verildi ve aynı yıl içinde birçok noktaya konuşlandırıldı. 2016 yılı itibariyle Rus Stratejik Füze Kuvvetleri’nin elinde 63 adet taşınabilir ve 10 adet silo tabanlı RS24 balistik füzesi mevcuttur.

Rs-24 Yars füzesinin, 12.000 km menzili vardır. Önceki versiyon RS-12M füzesinden farkı, Yars’ın nükleer başlık taşıyabilen donanıma sahip olması ve 100-300 kiloton gücünde 6 adet bağımsız hedeflenebilir savaş başlığı taşıyabilmesidir. Bazı kaynaklar, bu füzenin 10’a yakın savaş başlığını taşıyabileceğini söylüyor.

2019 yılında bu füzelere Avangard hipersonik ateşleme sistemi entegre edildi. Bu ekleme ile birlikte füzenin hızı saatte 33300 km hıza ulaşabiliyor. Hava savunma sistemleri, saatte 6173 km’nin üzerindeki hızlara erişen füzeleri yakalamakta güçlük çekmektedir. Ayrıca bu eklenti, füzenin menzilini genişleterek daha uzun mesafelerdeki hedeflere beklenmedik bir anda saldırabilir.

Yars, hava savunma sistemlerinin üstesinden gelmek için tasarlandı. Bu füze uçuş sırasında manevra yapabilmektedir. Sahip olduğu aktif ve pasif füze tuzaklarıyla kendisine yaklaşan imha silahlarını engelleyebilir.

Taşınabilir özellikteki Yars, önceki modelde olduğu gibi 16×16 konfigürasyona sahip tekerlekli şasiyi kullanıyor. Dışarıdan her iki füze de benzer görünüyor, ancak Yars daha ağır ve daha yeteneklidir. Füze sistemini taşıyan araç, kara yolunda 500 km kesintisiz menzile sahiptir. Füzenin kara yolundaki hareket menzili küçük bir Avrupa ülkesine eşdeğer bir alanda tespit edilmeden çalışmasına izin verir. Dolayısıyla, bu tür taşınabilir balistik füzeleri tespit etmek ve vurmak daha zordur.

4. LGM-30G Minuteman III (ABD)

lgm 30g minuteman balistik fuze - En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

Minuteman III, ABD’nin elinde en çok bulunan balistik füzedir. 1970 yılında hizmete girdi. Minuteman III’ün 2030 yılına kadar hizmette kalması bekleniyor. Minuteman III silo tabanlı bir füzedir. 2005 yılında LGM-118 Peacemaker füzesinin hizmet dışı bırakılmasıyla Minuteman III, ABD’nin haline geldi.

ABD ordusunun elinde 450 adet konuşlandırılmış, 75 adet de yedekte bekletilen toplam 525 adet Minuteman III füzesi vardır. Bu dünyadaki en büyük balistik füze stoğudur. Füzeler, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri Küresel Saldırı Komutanlığı tarafından yönetiliyor. Montana, Kuzey Dakota, Wyoming gibi ABD Hava Kuvvetleri üslerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nin hemen hemen her yerinde Minuteman III füzesini ateşlemek için silolar var. Ancak füzelerin yerleri sabittir ve konumları da bilinmektedir.

Minuteman III füzesi maksimum 13000 km menzile sahiptir. Füze, bağımsız olarak hedeflenebilen üç adet nükleer başlık taşıyabilir. Minuteman III, her biri 300 ila 500 kiloton arasında yıkıcı güçlere sahip nükleer savaş başlıklar ile donatılmıştır. Ayrıca düşman hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirebilecek yardımcı füzeleri de taşımaktadır. Minuteman III hızlıdır ve uzun menzile sahiptir, ancak dünyadaki en iyi kıtalar arası balistik füze değildir. ABD ordusunun elinde çok fazla bulunmasından dolayı etki alanı geniştir.

5. R-29RMU2.1 Layner (Rusya)

r29 rmu 2 balistik fuze - En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

R-29RMU2.1 Layner, Rus denizaltıları tarafından fırlatılabilen balistik füzedir. R-29RMU2 Sineva füzesinin geliştirilmiş bir versiyonudur. R-29RMU2.1 Layner, 2014 yılında kullanıma hazır hale gelmiştir. Delta IV sınıfı denizaltılarda kullanılır.

R-29RMU2.1 Layner, tam yükte maksimum 8300 km menzile, düşük yükte ise 12000 km menzile sahiptir. Her füze 12 adet 100 ila 300 kiloton gücünde savaş başlığı taşıyabilir. Bu füze, anti-balistik füze kalkanlarının üstesinden gelmek için geliştirilmiş sistemlerle donatılmıştır. 

2016 yılı itibariyle balistik füzelerle donatılmış toplam 6 adet Delta IV sınıfı denizaltı Rus Donanması’na hizmet veriyor. Denizaltı tabanlı balistik füzeler düşman saldırılarına karşı oldukça gizlidir, ancak Delta IV sınıfı denizaltılar ABD veya İngiliz denizaltıları kadar gizli değildir. Buna rağmen silo tabanlı sistemlere göre saldırı alma olasılığı daha azdır. Delta IV sınıfı denizaltıların en az 2030 yılına kadar kullanımda olması planlanmaktadır.

6. M51 (Fransa)

m51 balistik fuze - En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

M51, Fransız denizaltısı tarafından fırlatılabilen balistik bir füzedir. Bu füzenin tasarım çalışmaları 1992 yılında başladı ve 2010 yılında ilk testleri gerçekleştirildi. Bu füzeler Fransız Le Triomphant sınıfı denizaltısı tarafından taşınmaktadır. Fransa, balistik füze fırlatabilen 4 adet denizaltıya sahiptir.

M51, azaltılmış taşıma yükü ile 10000 km ve tam yük ile 8000 km menzile sahiptir. Bu menzil, Çin, Rusya veya ABD’deki çoğu bölgeye doğrudan ateş edebilmek için yeterli düzeydedir. Her füze bağımsız olarak hedeflenebilir 10 adet savaş başlığı taşıyabilir. Savaş başlıkları 107 kilotonluk saldırı gücüne sahiptir. M51, ayrıca düşman hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirebilmek için çeşitli sistemlerle donatılmıştır. 2015 yılında geliştirilen füzenin yeni versiyonu M51.2, 150 kiloton gücündeki nükleer başlıkları taşıyabilir hale gelmiştir.

Fransa’da toplam 4 adet Le Triomphant sınıfı denizaltı görev yapmaktadır. Her bir denizaltı 16 balistik füze taşıyor ve toplamda 64 füze kullanıma hazır durumdadır. M51’in bir üst versiyonu M51.3 hala geliştirilmektedir; 2025 yılına kadar geliştirmenin tamamlanması planlanıyor.

7. DF-41 (Çin)

df 41 balistik fuze - En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

DF-41, Şu anda Çin’de geliştirilen en güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzedir. Dünyadaki en ölümcül balistik füzelerden biridir. Füze, 16×16 tekerlekli şaşiye sahip bir fırlatma aracı tarafından taşınmaktadır. Tip olarak Topol-M ve Yars gibi Rus yapımı karada taşınabilir balistik füzelere benzemektedir. Bu füzenin ilk testi 2013 yılında, ikinci testi ise 2014 yılında gerçekleştirildi.

DF-41, katı yakıt kullanan bir füzedir. Tahmini olarak 12.000 km menzile sahiptir ve 10 adet bağımsız olarak hedeflenebilen nükleer başlık taşıyabilir. Bu menzil ABD, Avrupa ve Rusya’nın tüm bölgelerine ateş açabilmek için yeterli düzeydedir. DF-41 füzesi ateşlendikten 20-25 dakika sonra ABD’deki hedeflerine ulaşabilmektedir. DF-41, Çin yapımı BeiDou uydu navigasyon sistemini kullanmaktadır ve hedefi 150 metrelik hata payı ile vurabilmektedir.

DF-41 füze sistemi, 16×16 konfigürasyona sahip özel tekerlekli şasi ile taşınmaktadır. Bu araç belli bir dereceye kadar manevra kabiliyetine sahiptir ve çeşitli arazilerde kullanılabilir. 

Çin Ordusu, kara yolunda taşınabilir balistik füzeleri tünellerde saklamaktadır. Dolayısıyla füzelerin yerleri kolay bir şekilde tespit edilemiyor. korunur. Taşınabilir araçlar küçük bir Avrupa ülkesine eşdeğer bir alanda hareket kabiliyeti var. Bu nedenle mobil balistik füzeleri sabit silo tabanlı füzelere göre tespit etmek ve imha etmek daha zordur.

8. DF-31AG (Çin)

df 31ag balistik fuze - En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

DF-31AG Çin devleti tarafından üretilen yeni bir Kıtalararası Balistik Füzedir. Bu füze sisteminin ilk görüntüleri 2013’te ortaya çıktı. 2015 yılında test edildi ve 2017’de Çin’in düzenlediği büyük gövde gösterisi etkinliğinde tüm dünyaya gösterildi. Bu füze sisteminin adı ilk olarak DF-31B olarak biliyordu ancak resmi adının DF-31AG olduğu ortaya çıktı. 

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun 90. yıl kutlamaları esnasında büyük bir askeri geçit töreni sırasında ilk tanıtımı yapıldı. Bu geçit töreni sırasında toplam 16 adet DF-31AG füze sistemi halka sunuldu. Çok sayıda füzenin bu şekilde ortaya çıkması, DF-31AG’ın Çin ordusunda fiili olarak hizmette olduğunu gösteriyor. Füze sistemi, muadillerine göre daha küçük ve daha az özellikli olmasına rağmen, dünyanın en ölümcül balistik füzeleri arasında yer alıyor.

DF-31AG füze sistemi, DF-31A füzesinin güncellenmiş ve geliştirilmiş versiyonudur. DF-31A füzesi silo tabanlıdır. DF-31AG, 8 akslı bir fırlatma aracı tarafından taşınıyor ve hareket kabiliyeti de oldukça yüksek. Bu füze Topol ve Yars gibi Rus yapımı karada hareket eden balistik füzelere benziyor.

DF-31AG, 3 aşamalı katı yakıt kullanıyor. Füze, 11200 km menzile sahiptir. Bu menzil, Amerika Birleşik Devletleri’ne, Avrupa’ya ve Rusya’nın tüm bölgelerine füze gönderebilecek kadar yeterli bir etki alanıdır.

Eski DF-31A füze sistemi tek bir savaş başlığı taşırken; yeni DF-31AG füze sistemi birbirinden bağımsız olarak hedeflenebilen çok sayıda savaş başlığı taşıyabiliyor. Her bir füze 20, 90 veya 150 kiloton gücünde nükleer başlıklar taşıyabilir. DF-31AG, Çin yapımı BeiDou uydu navigasyon sistemini kullanarak, hedefi 150 metrelik hata payı ile vurabilmektedir.

Füze, 8 akslı özel tekerlekli şasiye sahip araç tarafından taşınmaktadır. Araç daha çok sert yüzeye sahip yollarda çalışabilmesi için tasarlanmıştır ve yaklaşık 500 km aracının bir dereceye kadar kros hareketliliği vardır, ancak esas olarak sert yüzey yollarında çalışması amaçlanmıştır. DF-31AG füze sistemini taşıyan araç, kara yolunda 500 km kesintisiz menzile sahiptir.

9. JL-2 (Çin)

jl 2 balistik fuze - En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

JL-2, Çin tarafından üretilen ve denizaltılar tarafından fırlatılan yeni bir balistik füzedir. Kara tabanlı DF-31 füze sisteminin denizaltılar tarafından fırlatılan versiyonudur. İlk olarak 2015 yılında kullanıma hazır hale geldi ve Pasifik Okyanusu’nda konuşlandırıldı. JL-2 füze sistemi, Jin sınıfı denizaltılar tarafından taşınmaktadır.

Yeni JL-2 füzesinin 7400-8000 km menzile sahip olduğu tahmin edilmektedir. Bu menzil, Avrupa, Hindistan, Rusya ve ABD’nin çoğu bölgesine füze fırlatmak için yeterli düzeydedir. JL-2 füzesi, bir adet 250-1000 kiloton gücünde veya 4 adet 90 kiloton gücünde savaş başlığı taşıyabilir. JL-2, Çin yapımı BeiDou uydu navigasyon sistemini kullanarak 100 metreden daha az hata payıyla hedefleri vurabilmektedir.

Deniz tabanlı füzelerin çoğu ilk saldırıyı atlatabilir ve kolay bir şekilde tespit edilemez. Ancak, Jin sınıfı denizaltılar, batıdaki denizaltılar kadar gelişmiş değildir. Hatta Rus denizaltıları bile Jin sınıfı denizaltılardan daha gelişmiştir. Çin devleti, bu durumu bildiği için hızlı bir şekilde yeni nesil Tip 096 sınıfı denizaltılar geliştirmeye başladı. Geliştirilen denizaltılar bu yılın (2020) başlarında test edilmeye başlanacak. Ayrıca bu denizaltılar için yeni versiyon JL-3 balistik füzeler geliştirilmektedir.

10. Bulava (Rusya)

bulava balistik fuze - En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

Bulava, denizaltılar tarafından fırlatılan Rus yapımı yeni bir kıtalar arası balistik füzedir. Füze sistemi, Borei sınıfı denizaltılar tarafından taşınmaktadır. Bulava füze sistemi, Topol-M’nin deniz versiyonudur. Bu füzenin geliştirilme aşamasında birçok aksilikler meydana geldi. 2017’de yapılan 27 test lansmanından 12’si başarısız oldu. Bulava, hala geliştirilmesi gereken çok yeni bir füze sistemidir.

Bulava füze sisteminin, ABD yapımı Trident D5 füze sistemine göre birçok eksikliği bulunuyor. Trident D5’e göre daha kısa menzile sahiptir, daha az yük taşıyabilir ve isabet oranı daha düşüktür. Füzenin menzili 9500 km’dir ve her biri 150 kilotonluk 6 adet nükleer savaş başlığı taşıyabilir. Ayrıca 4000 km menzilde 10 adet nükleer başlık taşıyabilir. Bulava, Rus yapımı GLONASS uydu navigasyon sistemini kullanarak 350 metrelik hata payı ile hedefleri vurabilir. Hata payı listedeki diğer füzelere göre oldukça fazladır. Bu durum füzenin hala hazır olmadığının göstergesidir.

Ülke saldırıya uğradığında, deniz tabanlı füzelerin ilk saldırıyı atlatma şansı yüksektir. Borei sınıfı denizaltılar 16 adet füze taşıyabilir. 2017 yılından itibaren 3 adet denizaltı Rus Donanması’na hizmet vermektedir. Bulava füzesi, kara yolu veya demir yolu tabanlı bir füze sisteme dönüştürülebilir.

Bu makaleyi beğendiyseniz, askeri teknolojilerle ilgili yazdığım diğer yazıları da okuyabilirsiniz. Balistik füzelerle ilgili görüşlerinizi yorumlar kısmından yazabilirsiniz.

En İyi Hava Savunma Sistemleri

En İyi Taarruz Helikopterleri

En İyi Savaş Uçakları

Mehmet Emin Soylu – Askeri Teknolojiler

Military-Today

Yazar: Mehmet Emin Soylu

Ben Mehmet Emin Soylu 2008 yılından bugüne, İnternet ve teknoloji ile ilgileniyorum. Teknoloji, tasarım ve eğitim gibi konularda yazılar yazıyorum.

1 thoughts on “En Güçlü Kıtalar Arası Balistik Füzeler

    Melih Demir

    (8 Şubat 2020 - 22:00)

    Çok kapsamlı bir liste olmuş, umarım bu füzeler hiç kullanılmaz; yoksa dünya büyük bir felaket yaşar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir