wordpress hiz optimizasyonu - Wordpress Hız Optimizasyonu

WordPress Hız Optimizasyonu

Okunma süresi: 9 dakika

WordPress sitenizi hızlandırmak istiyor musunuz? Hızlı yükleme sayfaları, kullanıcı deneyimini geliştirir, sayfa görüntülenmelerinizi artırır ve WordPress SEO’nuza yardım eder. Bu yazıda WordPress performansını artırmak ve web sitenizi hızlandırmak için en kullanışlı WordPress hız optimizasyonu ile ilgili ipuçlarını paylaşacağım.

wordpress hizlandirma1 - Wordpress Hız Optimizasyonu

Yazıda Neler Var?

WordPress Sitenizin Hızı Neden Önemlidir?

Araştırmalar, 2000 ila 2016 yılları arasında ortalama bir insanın dikkat süresinin 12 saniyeden 7 saniyeye düştüğünü gösteriyor. Bu web sitesi sahibi olarak  sizin için ne ifade eder?

Kullanıcılarınıza içeriğinizi göstermek ve onları web sitenizde kalmaya ikna etmek için çok az zamanınız var. Yavaş bir web sitesi, kullanıcıların web sitenizi yüklemeden önce potansiyel olarak bırakacakları anlamına gelir.

Amazon, Google ve diğer büyük siteleri içeren bir StrangeLoop vaka incelemesine göre sayfa yükleme süresinde 1 saniye gecikme, dönüşümlerde% 7, sayfa görüntüleme sayısında % 11 ve müşteri memnuniyetinde de % 16 azalmaya neden olabilir.

Google ve diğer arama motorları, yavaş web sitelerini daha düşük trafik elde ettikleri için arama sonuçlarında aşağı iterek cezalandırmaya başladı. Özetle, web sitenizden daha fazla trafik, abone ve gelir istiyorsanız, WordPress hız optimizasyonu yapmalısınız.

WordPress Website Hızı Nasıl Kontrol Edilir?

Yeni başlayanlar, genellikle bilgisayarlarında yavaşlık hissetmeyince web sitelerinin sorunsuz olduğunu düşünürler. Bu büyük bir hata, çünkü kendi web sitenizi sık sık ziyaret ettiğinizden, Chrome gibi modern tarayıcılar web sitenizi önbellekte depolar ve bir adres yazmaya başlar başlamaz otomatik olarak öne getirir. Bu, web sitenizin neredeyse anında yüklemenizi sağlar.

Bununla birlikte, web sitenizi ilk kez ziyaret eden normal bir kullanıcının aynı deneyimi olmayabilir. Farklı coğrafi bölgelerdeki kullanıcılar tamamen farklı bir tecrübeye sahip olacaklardır. Bu nedenle web sitenizin hızını farklı açılardan test etmenize izin veren ücretsiz çevrimiçi bir araç olan Pingdom gibi araçlarla test etmenizi öneririz .

pingdom - Wordpress Hız Optimizasyonu

Web sitenizin hız testini çalıştırdıktan sonra, hedeflemen gereken iyi bir web site hızının olduğunu merak ediyor olabilirsiniz? İyi bir sayfa yükleme süresi 2 saniyenin altındadır. Bununla birlikte, ne kadar hızlı olursanız o kadar iyi olur. WordPress hız optimizasyonu sağlamak için hız testini yapmak önemlidir.

WordPress Websiteniz Neden Yavaşlar?

Web sitenizi yavaşlatan şeylerin ne olduğunu anlamak, performansı artırmak ve daha uzun vadeli kararlar almak için önemlidir.

Yavaş bir WordPress web sitesinin başlıca nedenleri şunlardır:

  • Web Hosting – Web sunucunuzun  yapılandırılması düzgün yapılmazsa, web sitenizin hızına zarar verebilirsiniz.
  • WordPress Yapılandırması – WordPress siteniz ön belleğe alınmış sayfalarda sunuluyorsa, sunucunuz aşırı yüklenebilir ve böylece web sitenizin yavaşlamasına veya tamamen çökmesine neden olabilir.
  • Sayfa Boyutu – Sayfaların boyutu ne kadar yüksek olursa yüklenme süresi de bir o kadar artacaktır.
  • Kötü Eklentiler – Zayıf kodlanmış bir eklenti kullanıyorsanız, web sitenizi önemli derecede yavaşlatabilir.
  • Harici komut dosyaları – Reklamlar, yazı tipi yükleyicileri gibi harici komut dosyaları da web sitenizin performansını önemli ölçüde etkileyebilir.

Artık WordPress web sitenize nelerin yavaşlattığını bildiğinize göre, WordPress hız optimizasyonu nasıl yapılır inceleyelim.

WordPress Hosting’in Önemi

Kişisel WordPress barındırma hizmeti web site performansında önemli bir rol oynar. BlueHost veya SiteGround gibi iyi bir barındırma sağlayıcısı, web sitenizi performansını optimize etmek için ilave önlemleri alır. Öte yandan, yönetilen bir WordPress arındırma hizmeti kullanmak, WordPress’içalıştırmak için en uygun sunucu yapılandırmalarını sağlar. 

Yönetilen WordPress hosting şirketleri, otomatik yedekleme, otomatik WordPress güncellemeleri ve web sitenizi korumak için daha gelişmiş güvenlik yapılandırmaları da sunar. Kurumsal WordPress hosting için, Pagely’yi kullanmanızı öneririz çünkü Pagely işletme açısından en iyisidir.

Yeni Başlayanlar İçin En Kolay WordPress Hız Arttırma Yöntemleri

Web sitenizin yapılandırmasında değişiklikler yapmak, özellikle bu alanda uzman değilseniz özellikle de yeni başlayanlar için ürkütücü olabilir. WordPress sitenizi birkaç tıklamayla nasıl hızlandırabileceğinizi göstereceğiz (kodlama gerektirmiyor).

WordPress Caching Eklentisini Kurun

WordPress sayfaları “dinamik” tir. Bu, birisinin web sitenizdeki bir yayını veya sayfayı her ziyaretinde anında oluşturuldukları anlamına gelir. Sayfalarınızı oluşturmak için, WordPress gerekli bilgileri bulmak, hepsini bir araya getirmek ve ardından kullanıcıya göstermek için bir işlemi çalıştırmalıdır.

Bu süreç çok sayıda adım içerir ve bir seferde sitenizi birden fazla kişi ziyaret ettiğinde web sitenizi gerçekten yavaşlatabilir. Bu yüzden her WordPress sitesinde bir önbellekleme eklentisi kullanmanızı öneririz. Önbelleğe alma, WordPress sitenizi her yerde 2 kat ila 5 kat daha hızlı hale getirebilir.

Her zaman sayfa  için oluşturma sürecine girmek yerine önbellek eklentisi, ilk yüklemeden sonra sayfanın bir kopyasını yapar ve daha sonra önbelleğe alınmış sürümü sonraki tüm kullanıcılara sunar.

wordpress cache eklenti 2022 - Wordpress Hız Optimizasyonu

Yukarıdaki grafiklerde de gördüğünüz gibi, bir kullanıcı, PHP kullanılarak inşa edilmiş WordPress sitenizi ziyaret ettiğinde, sunucunuz bir MySQL veritabanından ve PHP dosyalarınızdan bilgi alır ve daha sonra hizmet verilen bir HTML içeriğinde bir araya getirilir. Uzun bir süreçtir, ancak bunun yerine önbelleğe almayı kullandığınızda birçok işlemi atlamış dolayısıyla sitenizi hızlandırmış olacaksınız.

WordPress için kullanabileceğiniz birçok önbellek eklentisi var, ancak ben  WP Super Cache eklentisini kullanmanızı öneriyorum.  Kurulumu ve kullanımı oldukça kolaydır.

Resimlerinizi Optimize Edin

resim aptimize 2022 - Wordpress Hız Optimizasyonu

Resimler, içeriğinize hayat verir ve katılımı artırmaya yardımcı olur. Araştırmacılar, renkli görselleri kullanmanın insanların içeriğinizi % 80 oranında daha fazla okumasına neden olduğunu keşfettiler.  Ancak resimleriniz optimize edilmediyse, yardımcı olmaktan çok daha fazla zarara neden olabilirler. Optimize edilmemiş resimler, yeni başlayanların web sitelerinde gördüğümüz en yaygın hız sorunlarından biridir.

Doğrudan telefonunuzdaki veya kameranızdaki bir fotoğrafı yüklemeden önce, resimlerinizi web için optimize etmek için fotoğraf düzenleme yazılımını kullanmanızı öneririz.

Orijinal biçimlerinde bu fotoğraflar büyük dosya boyutlarına sahip olabilirler. Ancak, görüntü dosyası biçimine ve düzenleme yazılımında seçtiğiniz sıkıştırmaya bağlı olarak , görüntü boyutunuzu en fazla 5 kat azaltabilirsiniz. Ben bloğumda yalnızca iki resim biçimi kullanıyorum: JPEG ve PNG.

PNG ve JPEG Formatının Farkları

PNG resim formatı sıkıştırılmamıştır. Bir görüntüyü sıkıştırdığınızda bazı bilgiler kaybedilir, böylece sıkıştırılmamış bir görüntü daha fazla ayrıntıyla daha kaliteli olur. Olumsuz yönü, daha büyük bir dosya boyutu olması, bu nedenle yüklenmesi daha uzun sürüyor.

Öte yandan, JPEG , görüntü kalitesini biraz düşüren sıkıştırılmış bir dosya biçimidir, ancak boyutu önemli ölçüde daha küçüktür.

Peki seçeceğimiz resim formatına nasıl karar vereceğiz?

  • Fotoğrafın veya resmin renkleri çok farklıysa JPEG kullanırız.
  • Daha basit bir resim veya şeffaf bir resim istiyorsanız, PNG kullanırsınız.

Aşağıda, çeşitli dosya boyutlarının ve farklı sıkıştırma aracının karşılaştırma grafiği verilmektedir.

resim dosya boyutlari - Wordpress Hız Optimizasyonu

Grafikte görebileceğiniz gibi, kullandığınız görüntü biçimi, web sitenizin performansı üzerinde büyük bir fark yaratabilir.

WordPress Performans Optimizasyonu İçin Neler Yapılmalıdır?

Bir önbellek eklentisi yükledikten ve resimlerinizi optimize ettikten sonra, sitenizin daha hızlı yüklenmeye başlayacağını fark edeceksiniz. Ancak, web sitenizi olabildiğince hızlı tutmak istiyorsanız, aşağıda listelenen en iyi uygulamaları kullanmanız gerekir.

Bu ipuçları çok teknik bilgi içermez, bu nedenle bunları uygulamak için herhangi bir kodlama bilmeniz gerekmez. Bunları kullanmak web sitenizi yavaşlatan yaygın sorunları önlemenize yardımcı olacaktır.

WordPress Sürümünü Güncelleyin

wp guncelleme 2022 - Wordpress Hız Optimizasyonu

İyi korunmuş bir açık kaynak projesi olan WordPress sık sık güncellenmektedir. Her bir güncelleme sadece yeni özellikler sunmaz aynı zamanda güvenlik sorunları ve hataları da düzeltebilir. WordPress temanız ve eklentileriniz düzenli olarak güncellenebilir.

Bir web sitesi sahibi olarak WordPress sitenizi, temanızı ve eklentilerinizi en son sürümlerde güncel tutmak sizin sorumluluğunuzdadır. Bunu yapmamak, sitenizi yavaş ve güvenilmez hale getirebilir ve sizi güvenlik tehditlerine karşı savunmasız bırakabilir.

Ana Sayfada ve Arşivlerde “Özet” Seçeneğini Kullanın

Varsayılan olarak, WordPress, ana sayfanızdaki ve arşivlerinizdeki her makalenin tam içeriğini görüntüler. Bu, ana sayfanız, kategorileriniz, etiketlerinizin ve diğer arşiv sayfalarının daha yavaş yükleneceği anlamına gelir.

Bu sayfalarda tam makale gösterilmesinin diğer bir dezavantajı, kullanıcıların gerçek makaleyi ziyaret etme ihtiyacını hissetmemesidir. Bu, sayfa görüntülemelerinizi ve kullanıcılarınızın sitenizde harcadığı süreyi azaltabilir.

Arşiv sayfaları için yükleme sürenizi hızlandırmak için, sitenizi tam içerik yerine “devamını gör” şeklinde ayarlayabilirsiniz.

Ayarlar > Okuma  bölümüne giderek, her makale için: Tam Metin yerine Özet seçeneğini işaretleyerek ayarlayabilirsiniz.

wordpress ozet ayarlama - Wordpress Hız Optimizasyonu

Yorumları Sayfalara Bölün

yorumlari sayfalara bol - Wordpress Hız Optimizasyonu

Blog yayınlarınız hakkında bir sürü yorum mu alıyorsunuz ? Tebrik ederiz! Bu, etkileşimli bir kitlenin mükemmel bir göstergesi. Ancak olumsuz olan, wordpress tüm yorumları sitenizin hızını etkileyebilecek şekilde yüklemektir.

WordPress bunun için dahili bir çözüm ile birlikte gelir. Ayarlar »Tartışma bölümüne gidip ” Yorumları sayfalara ayır “seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretlemeniz yeterlidir .

wordpress yorumlari ikiye bome - Wordpress Hız Optimizasyonu

Bir İçerik Dağıtım Ağı (CDN) kullanın

Yukarıda bahsettiğimiz farklı coğrafi bölgelerdeki kullanıcıların sitenizde farklı yükleme süreleri gösterebileceğini hatırlıyor musunuz?

Bunun nedeni, web sunucularınızın bulunduğu konumun sitenizin hızını etkileyebilmesidir. Örneğin, web barındırma şirketinizin Birleşik Devletler’deki sunucularına sahip olduğunu varsayalım. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir ziyaretçi, Hindistan’daki bir ziyaretçiden daha hızlı yükleme süreleri görür.

Bir CDN veya İçerik Dağıtım Ağı’nı kullanmak, tüm ziyaretçilerin yükleme sürelerini hızlandırmaya yardımcı olabilir.

CDN, dünyanın dört bir yanındaki sunuculardan oluşan bir ağdır. Her sunucu, web sitenizi oluşturmak için kullanılan “statik” dosyaları saklar. Statik dosyalar, yukarıda açıklandığı gibi “dinamik” olan WordPress sayfalarınızın aksine, resimler, CSS ve JavaScript gibi değişmeyen dosyalardır.

CDN kullandığınızda, bir kullanıcı web sitenizi her ziyaret edişinde, statik dosyalar en yakın sunucudan sağlanır. CDN çok fazla iş yaptığından kendi web barındırma sunucunuz daha da hızlı olacaktır.

cdn kullanimi - Wordpress Hız Optimizasyonu

Sunucunuza Doğrudan Videolar Yüklemeyin

WordPress sitenize video yüklediğiniz zaman yazınızda otomatik olarak bir HTML5 oynatıcı şeklinde gösterecektir. Ancak bunu ASLA yapmamalısınız!

Videoların sunucunuzda barındırılması oldukça çok bant genişliği harcamanıza mal olur. Web barındırma şirketiniz tarafından aşırı yükleme ücretleri tahakkuk edebilir veya planınız “sınırsız” bant genişliği içeriyor olsa bile sitenizi tamamen kapatabilir.

Videoları barındırmak, yedekleme boyutlarınızı muazzam ölçüde arttırmakta ve WordPress’i yedeklemeden geri yüklemenizi zorlaştırır. Bunun yerine, YouTube, Vimeo , DailyMotion, vb. Gibi bir video barındırma hizmetini kullanmanız ve onlara işin zor kısmına bakmalarına izin vermelisiniz .

WordPress son güncellemelerle birlikte, yerleşik bir video yerleştirme özelliği vardır, böylece videonuzun URL’sini direk olarak yazınıza yapıştırdığınızda wordpress bunu yazınıza otomatik olarak adapte eder.

youtube logo - Wordpress Hız Optimizasyonu

Hız için Optimize Edilmiş Bir Tema Kullanın

WordPress temanızı seçerken hız optimizasyonuna  dikkat etmek önemlidir. Bazı güzel ve etkileyici görünümlü temalar aslında zayıf kodlanmıştır ve sitenizi yavaşlatabilir.

Karmaşık düzenlerle, gösterişli animasyonlarla ve diğer gereksiz özelliklerle şişirilmiş bir temayı seçmekten çok, basit bir temayla gitmek ve ihtiyacınız olan özellikleri elde etmek için kaliteli eklentiler kullanmak daha iyi bir seçenektir. StudioPress , Themify ve Array Theme, Themeforest gibi Premium WordPress temalı mağazalar hız için iyi kodlanmış ve optimize edilmiş temalar sunar.

Daha Hızlı Slayt Eklentisi Kullanın

Kaydırıcılar, web sitenizi yavaşlatabilen yaygın bir web tasarım öğesidir.

Resimlerinizin tamamı yukarıda açıklandığı gibi optimize edilmiş olsa bile, kötü kodlanmış bir kaydırma eklentisi, tüm çalışmalarınızın boşa gittiği anlamına gelecektir. Performans ve özellikler için en iyi WordPress slayt eklentilerini karşılaştırdık ve Soliloquy  en hızlısıydı.

İşte diğer popüler kaydırıcı eklentilerin karşılaştırması.

Slider EklentisiSayfa Yükleme HızıİsteklerSayfa Boyutu
Soliloquy1.34 secs26945 KB
Nivo Slider2.12 secs291 MB
Meteor2.32 secs271.2 MB
Revolution Slider2.25 secs291 MB
LayerSlider2.12 secs30975 KB

Daha Hızlı bir Galeri Eklentisi kullanın

Bir fotoğraf web siteniz veya bir portföyünüz varsa , muhtemelen fotoğraflarınızı görüntülemek için bir resim galerisi eklentisi kullanmak isteyeceksiniz. Hız için optimize edilmiş bir WordPress galeri eklentisi kullanmanız gerçekten önemlidir.

Piyasadaki en iyi WordPress galeri eklentisi olan Envira Galeri’yi kullanmanızı öneririz . Çok hızlı güzel görüntü galerileri oluşturmanıza olanak sağlar. Birkaç popüler galeri eklentisine kıyasla hızını test ettik ve Envira Galeri’nin neredeyse iki katı daha hızlı olduğunu keşfettik:

Galeri EklentisiSayfa Yükleme HızıİsteklerSayfa Boyutu
Envira Gallery1.08 secs241MB
Foo Gallery1.89 secs23357.1KB
NextGEN1.88 secs33518KB

Hız Optimizasyonu İçin WordPress Gelişmiş Ayarlar

Yukarıda listelenen yöntemleri uyguladıktan sonra, sitenizin yükleme sürelerinde büyük bir gelişme görmeniz gerekir. Ancak saniyenin her fraksiyonu önemlidir. En iyi site hızını elde etmek istiyorsanız birkaç değişiklik daha yapmanız gerekir.

Aşağıdaki ipuçları biraz daha teknik bilgi içerir, bazıları sitenizdeki dosyaları değiştirmenizi veya PHP konusunda temel bilgilere sahip olmayı gerektirir . Her ihtimale karşı sitenizi yedeklemeyi ihmal etmeyin. Uygulanan ayarlar sizin sorumluluğunuzdadır.

Uzun Yazıları Sayfalara Bölün

wp yaziyi bolme - Wordpress Hız Optimizasyonu

Okuyucular, blog yazılarını daha uzun ve derinlemesine sevmeye eğilimlidirler. Daha uzun mesajlar arama motorlarında daha üst sıraya yerleşme eğilimindedir. Ancak, çok sayıda resim içeren uzun formlu makaleler yayınlıyorsanız yükleme sürelerinize zarar verebilir. Bunun yerine, daha uzun yayınlarınızı birden çok sayfaya ayırmayı deneyin.

WordPress bunun için yerleşik bir işlevsellikle birlikte gelir.  WordPress’in blok tabanlı yazı düzenleyici Gutenberbg ile blog yazınızı kolayca sayfalara ayırabilirsiniz. Yazı sayfasında sayfaya ayırmak istediğiniz yere tıklayın ve yeni bir blok ekleyin. Blok ekleme alanında sayfa sonu yazan bloğu seçin. Sayfa sonu özelliği ile yazınızı istediğiniz yerden itibaren sayfalara ayırabilirsiniz.

Harici HTTP İsteklerini Azaltın

Birçok WordPress eklentileri ve temaları diğer web sitelerindeki her türlü dosyayı yükler. Bu dosyalar, Google, Facebook, analitik hizmetler gibi harici kaynaklardan gelen komut dosyaları, stil sayfaları ve resimleri içerebilir.

Bunlardan birkaçını kullanmakta yarar var. Bu dosyaların birçoğu olabildiğince çabuk yüklenmek üzere optimize edilmiştir, bu nedenle bu dosyaları kendi web sitenize yerleştirmekten daha hızlıdır.

Ancak, eklentileriniz bu isteklerin çoğunu yapıyorsa, web sitenizi önemli derecede yavaşlatabilir. Komut dizelerini ve stilleri devre dışı bırakarak veya bunları tek bir dosyaya birleştirerek tüm bu harici HTTP isteklerini azaltabilirsiniz. Böylelikle wordpress hız optimizasyonu yaparken sunucu yükünü de hafifletmiş olacaksınız.

Veritabanı İsteklerini Azaltın

wp veritabani - Wordpress Hız Optimizasyonu

Not: Bu adım biraz daha tekniktir ve PHP ve WordPress şablon dosyalarının temel bilgisine ihtiyaç duyacaktır .

Kötü kodlanmış WordPress temaları, WordPress standart uygulamalarını görmezden gelirler ve doğrudan veritabanı çağrıları yapmaya ya da veritabanına çok fazla gereksiz istekte bulunurlar. Bu, yapması gereken çok iş vererek sunucunuzu yavaşlatabilir.

İyi kodlanmış temalar bile, yalnızca blogunuzun temel bilgilerini elde etmek için veritabanı çağrıları yapan bir koda sahip olabilir. Bu örnekte, her gördüğünüzde  <?php, bu yeni bir veritabanı çağrısının başlangıcıdır:

1
2
3
4
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="<?php language_attributes(); ?>">
<head profile="http://gmpg.org/xfn/11">
<meta http-equiv="Content-Type" content="<?php bloginfo('html_type'); ?>
charset=<?php bloginfo('charset'); ?>" />

Bunun için tema geliştiricilerini suçlayamazsınız. Sitenizin hangi dilde olduğunu öğrenmenin başka yolu yoktur. Ancak, sitenizi bir alt tema kullanarak özelleştiriyorsanız, bu veritabanı çağrılarını azaltmak için özel bilgilerinizle değiştirebilirsiniz.

1
2
3
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="ltr">
<head profile="http://gmpg.org/xfn/11">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Bu gibi statülerle kolayca değiştirilebilecek örnekler için ana temanızı gözden geçirin.

WordPress Veritabanını Optimize Edin

wp temizleme - Wordpress Hız Optimizasyonu

WordPress’i bir süre kullandıktan sonra, veritabanınızda daha fazla ihtiyaç duymadığınız birçok bilgi var. Geliştirilmiş performans için, veritabanınızı bu gereksiz bilgiden kurtarmak için optimize edebilirsiniz.

Bu, WP-Sweep eklentisi ile kolayca yönetilebilir . Çöpe gönderilen yayınlar, düzeltmeler, kullanılmayan etiketler gibi şeyleri silerek WordPress veritabanınızı temizlemenize olanak sağlar. Ayrıca yalnızca bir tıklama ile veritabanınızın yapısını optimize eder.

Yazı Değişikliklerini Sınırlayın

Yazı revizyonları WordPress veritabanınızda yer kaplar. Bazı kullanıcılar revizyonların eklentiler tarafından çalıştırılan bazı veritabanı sorgularını da etkileyebileceğine inanıyor. Eklenti, post revizyonlarını özel olarak hariç tutmazsa, sitenizi gereksiz yere araştırarak sitenizi yavaşlatabilir.

WordPress’in her makale için sürdüğü revizyon sayısını kolayca sınırlayabilirsiniz. Bu kod satırını wp-config.php dosyanıza ekleyin.

1
define( 'WP_POST_REVISIONS', 4 );

Bu kod, WordPress’i yalnızca her yayın veya sayfanın son 4 düzeltmesini kaydedecek ve eski düzeltmeleri otomatik olarak silecek şekilde sınırlandıracaktır.

İçeriğiniz için Hotlink’leri ve Erişimi Devre Dışı Bırakın

site icerik hirsizligi - Wordpress Hız Optimizasyonu

WordPress sitenizde kaliteli içerik oluşturuyorsanız, üzücü gerçek şu ki er ya da geç çalınacaktır. WordPress sitenizdeki görüntülerin hotlink bağlantısını engellemek için bu kodu .htaccess dosyanıza ekleyin.

1
2
3
4
5
6
#disable hotlinking of images with forbidden or custom image option
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?mehmeteminsoylu.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]

Not: mehmeteminsoylu.com‘u kendi alan adınızla değiştirmeyi unutmayın.

WordPress hız optimizasyonu konusunu ele aldığımız bu makalenin, WordPress’i hızlandırmak ve performansı artırmak için bazı yararlı püf noktaları öğrenmenize yardımcı olmasını umuyorum. WordPress rehber yazılarımızı her noktadan ele almaya devam edeceğiz.

Mehmet Emin Soylu

Yazar: Mehmet Emin Soylu

Ben Mehmet Emin Soylu 2008 yılından bugüne, İnternet ve teknoloji ile ilgileniyorum. Teknoloji, tasarım ve eğitim gibi konularda yazılar yazıyorum.

1 thoughts on “WordPress Hız Optimizasyonu

    Mesude Evren

    (19 Ocak 2020 - 20:39)

    Güzel yazı, teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir